hétfő, június 25, 2018

Diáknapok: egyeseknek jó buli, másoknak álmatlan éjszaka

Fotó: Nagy Tibor

Míg a Marosvásárhelyi Diáknapok közel háromezer fiatalnak a több napon át tartó fergeteges bulizás lehetősége, előszeretettel vesznek részt az ügyességi versenyeken, esténként tombolnak a koncerteken, a környéken lakókban keserű szájízt hagy a rendezvény. Fülsiketítő zajra és éjszakánként randalírozva hazatérő fiatalokra panaszkodott több olvasónk is. A szervezők álláspontja szerint nem lenne szabad általánosítani, és egy egész rendezvényt néhány rendbontó fiatal viselkedése miatt minősíteni. 

 

A környéken lakók minden évben elégedetlenségüknek adnak hangot – nem is annyira a tömbházaknál is hallható hangos zene miatt, hanem a rendezvény Maros-parti helyszínéről általában ittasan hazatérő diákok ordítozása váltja ki felháborodásukat. – Lehetetlenség pihenni azokon az éjszakákon, amíg a rendezvény tart. Éjjel 2-3-kor vonul el egy-egy csapat a tömbházunk előtt, üvöltöznek, dobálóznak, féltjük az ott parkoló gépkocsikat, nehogy kárt tegyenek bennük – tette szóvá egy, a November 7. negyedben lakó idős olvasónk. Volt, aki az utcai facsemeték letörését tulajdonította nekik és sérelmezte. Egy másik panaszos azt állítja, a tömbházuk bejáratánál a reklámlapoknak kihelyezett fadobozt rongálták meg. 

Néhány randalírozó rossz fényt vet a rendezvényre

A panaszok kapcsán Tubák Nimród, a diáknapokat szervező Marosvásárhelyi Magyar Diákszövetség (MMDSZ) elnöke lapunknak elmondta, hozzájuk hivatalosan nem érkezett panasz. Tudomásuk van egy harminc-negyven személy kézjegyével ellátott és a rendőrséghez eljuttatott petícióról, amelyben az érintettek kérik a hatóságiakat, ne engedélyezzék a felvonuló tömegnek, hogy a 2-es és 3-as számú orvosis bentlakások közötti részre bemenjen. – Eleget tettünk a kérésnek, az Ifjúsági Ház előtt gyülekezett a diáksereg – fogalmazott az elnök, majd megjegyezte, számukra is kellemetlen, hogy egyes fiatalok úgy viselkednek, hogy az kiváltja a városlakók egy részének a felháborodását, viszont sajnálja, hogy sokan általánosítanak. A szórakozó diáksereg nagy része ugyanis nem randalírozik. – A rendezvényünk helyszínét úgy választottuk meg, hogy viszonylag távol essen a lakott helyektől. Próbáltunk intézkedni, a biztonsági személyzet azonnal kizárta a rendezvényről azokat, akik rendetlenkedtek. Viszont azt, hogy a szórakozó diákok hazafele menet hogyan viselkednek, nem befolyásolhatjuk. A háromezer résztvevő bebizonyította, hogy Marosvásárhelyen van létjogosultsága ennek a rendezvénynek, megmozgatja a város diákságát. Vásárhely egyetemi központ, és úgy gondolom, az itt tanuló diákok jelenléte számos előnyt jelent a városra nézve. Emiatt egy évben egyszer, erre a pár napra, szeretnénk, ha a város lakossága is elnézőbb lenne irántunk – adott hangot véleményének Tubák Nimród.