kedd, május 22, 2018

December 16-án helyezik örök nyugalomra Mihály királyt

A Mihály király koporsóját szállító repülőgép december 13-án, szerdán 11 órakor száll le az Otopeni repülőtéren, ahol jelen lesz Margit hercegnő, a királyi ház vezetője és a román korona őrzője, a királyi család többi tagja, valamint az állami intézmények és az ortodox egyház képviselői. 

Innen autóval a sinaiai Peleş-kastélyhoz szállítják a koporsót, és 14 órától a kastély dísztermében ravatalozzák fel. 

Itt szerdán 14 és 18 óra között leróhatják kegyeletüket az elhunyt előtt az elnöki hivatal, a kormány, a parlament, az állami intézmények, a diplomaták, az Európai Unió, a NATO, a Román Akadémia, az ortodox és a katolikus egyház, valamint a moldovai elnöki hivatal és állami intézmények képviselői. 

Ezután a bukaresti királyi palotába szállítják a koporsót, és a trónteremben ravatalozzák fel, ahol a nagyközönség is leróhatja kegyeletét szerdán 21 órától éjfélig, valamint csütörtökön és pénteken 8 és 22 óra között. 

December 16-án, szombaton fél 11-től rövid vallásos szertartás lesz a trónteremben, majd 10 óra 55 perckor vallásos és katonai ceremóniát tartanak a királyi palota előtti téren, azután a koporsót a pátriárkátus székesegyházába viszik, ahol 12.30–14 óra között zajlik majd a temetési szertartás. Innen Curtea de Argeşre szállítják a koporsót, és a királyi temetkezési helyül szolgáló új ortodox székesegyházban helyezik örök nyugalomra Mihály királyt. 

Nemzeti gyásznapot rendel el a kormány december 14-ére, 15-ére és 16-ára a kedden elhunyt I. Mihály volt román király emlékére – közölte Mihai Tudose miniszterelnök a kabinet szerdai ülésének elején, amikor egyperces csenddel adóztak a kabinet tagjai a volt román király emlékének. 

Mihály király kedden, 96 éves korában hunyt el svájci rezidenciáján.