hétfő, április 23, 2018

Dakar-rali: Szalayék feladták

Szalay Balázs és Bunkoczi László az önindító meghibásodása miatt nem teljesítette a keddi negyedik szakaszt, így nem folytatták a versenyzést a 40. Dakar-ralin.

A magyar duó csapatának tájékoztatása szerint a szervizcsapat egész éjszaka szerelt, s kedd reggel 6 órára menetképes állapotba hozták az autót, amellyel hétfőn leestek egy dűnéről. Ezek után Szalayék elindultak a táborba a rajthoz, ám 25 km-re onnan egy henger leállt, így ismét szerelni kellett, végül azonban időben megérkeztek, s a mezőnyből utolsóként startoltak.

A magyar pilóta elmondása szerint a San Juan de Marcona környékén rendezett 444 km-es etap eleje jól sikerült, szépen haladtak át egy nehéz részen, ám a magas dűnék között, a második ellenőrző pont után felforrt a víz az autóban, és kilyukadt a tartály. A tartalék vízzel vissza tudtak menni a második ponthoz, ahol egy lámpatartó csavarral tömték be a lyukat, s második nekifutásra simán átautóztak a mezőny több tagját is megakasztó dűnék között. „Már lefelé tartottunk a legmagasabb dűnéről, amikor előttünk feltűnt egy kamion. Megálltam, és azonnal lefulladt az autó, onnantól kezdve pedig megint nem indult el” – mondta Szalay.

A magyaroknak az említett kamion segített beindulni, ám ekkorra már lement a nap, s a magyar páros hosszas tépelődés után úgy döntött, nem megy be az újabb dűnék közé a sötétben, legfőképpen azért, mert mögöttük már nem autózott senki, így probléma esetén nem lett volna segítségük. „Minden tőlünk telhetőt megtettünk, mindenhonnan mindenhova mentünk, de a paripa megbokrosodott, az önindító nem akart tovább jönni velünk” – jegyezte meg Bunkoczi, aki szerint az egyetlen jó döntés az volt, hogy kijöttek a pályáról, és a tábor felé vették az irányt.

Baleset miatt visszalépett a Porto, a Chelsea és a Tottenham labdarúgócsapatainak korábbi edzője, André Villas-Boas. A futballszakember 43. helyen állt, amikor a szerencsétlenség történt. Sérülését kórházban látták el, utólag az Instagramon közölte, hogy jól van.

Az autósok között egyébiránt a francia Sebastien Loeb nyerte az etapot, míg a motorosoknál honfitársa, Adrien van Beveren. Utóbbiak között Gyenes Emánuel (KTM) a 29.-ként ért célba, 33 perccel és 11 másodperccel maradva le a győztestől. Dési János a 79. lett, összetettben a 87. helyet foglalja el. Az eddigi éllovas brit Sam Sunderland feladta a viadalt, miután bukott, és hátsérüléssel kórházba szállították, így szakaszsikerével a francia Adrien van Beveren állt az élre.

A mezőny Perun, Argentínán és Bolívián halad keresztül, 9000 kilométert teljesít, és 14 szakasz után január 20-án az argentínai Córdobában ér célba.

Szerdán (lapzárta után) a San Juan de Marcona és Arequipa közötti 932 kilométeres etap várt a versenyzőkre, ebből 268 kilométer volt a gyorsasági.

 

Eredményjelző

Dakar-rali, 4. szakasz, San Juan de Marcona és környéke, 444 km:

* autósok: 1. Sebastien Loeb, Daniel Elena (francia, monacói, Peugeot) 3:57:53 óra, 2. Carlos Sainz, Lucas Cruz (spanyol, Peugeot) 1:35 perc hátrány, 3. Stephane Peterhansel, Jean Paul Cottret (francia, Peugeot) 3:16.

Összetettben: 1. Peterhansel, Cottret 10:36:07 óra, 2. Loeb, Elena 6:55 perc hátrány, 3. Sainz, Cruz 13:06 p. h.

* motorosok: 1. Adrien van Beveren (francia, Yamaha) 4:08:23 óra, 2. Xavier de Soultrait (francia, Yamaha) 5:01 perc hátrány, 3. Matthias Walkner (osztrák, KTM) 7:10 p. h., …29. GYENES EMÁNUEL (KTM) 33:11 p. h., …79. DÉSI JÁNOS (KTM) 2:26:21 óra hátrány.

Összetettben: 1. Van Beveren 11:03:23 óra, 2. Pablo Quintanilla (chilei, Husqvarna) 1:55 perc hátrány, 3. Kevin Benavides (argentin, Honda) 3:15 p. h., …29. GYENES 1:34:12 óra hátrány…87. DÉSI 7:47:41 óra hátrány.