hétfő, június 25, 2018

Díszpintyfélék

Gránátpinty

Piros díszpinty vagy amarant (Lagonostica senegala)

Színezete kárminpiros, a mellén finom fehér pettyes, a háta és a szárnya barna. Afrika déli részén él, a Szaharától délre, a tövises-bokros területeken. Kedveli az emberi települések közelségét, a házak között is fészket rak. 

 

Pillangópinty (Uraeginthus bengalus)

Hatalmas területen, Nyugat- és Kelet-Afrika között tövises bozótosokban jól érzi magát. Kedveli a mangrovésokat és a hegyi szavannákat is. A víztől sohasem távolodik messze. Etiópiában a hegyek közé is felhatol. 

 

Rokon vele a gránátpinty (Granatina granatina) – Dél-Afrikában, Kelet-Afrikában a sűrű, folyóparti bokrosokat kedveli ez a 14 centi hosszúságú madár. 

 

Rokonságába tartozik a violaasztrild (Granatina ianthinogaster), melynek testalja rőtesbarna, és ibolyakékes foltok tarkítják szabálytalan eloszlásban. A pofatollai kékek, de a fej többi része rőtbarna. Kelet-Afrikában él. Csinos kis madár. Az utóbbi 50 évben egyre többet hoztak európai állatkertekbe. 

 

Narancspofájú asztrild (Estrilda melpada)

Nyugat- és Közép-Afrika minden olyan területén él, ahol magas fű terem; a szavannákon, a folyók mentén vagy az őserdei tisztásokon egyaránt jelen van. A hossza csak 10 cm. Nevét a fej oldalainak narancsszínéről kapta. A feje többi része világos hamuszürke, a háta őzbarna, hasának közepe sárgás, a farcsíkja vörös. 

 

Aranymellű pinty vagy asztrild (Amadava subflava)

A legkedveltebb díszpintyek közé tartozik. Gyakran felül a fűcsomókra, és azokon kúszik le a földre. A Szaharától délre él, de számos közbeeső területről hiányzik. Oly kicsiny, mint az ökörszem. Elkerüli a vizenyős, nádas sűrűségeket, de ha vannak köztük sok magot termő, füves foltok, azokat megvizsgálja. Fiókáit ritkán neveli saját készítésű fészkében; rendszerint a szuhabújók, vidapintyek és szövőmadarak elhagyott fészkeit hozza rendbe, és azokban költ. Hátoldala zöldesszürke, szemcsíkja és farkörnyéke élénkpiros, testaljának közepe fényes sárga, a begye és hasa gyakran narancsvörös. 

Összeállította: Márton Béla