hétfő, június 25, 2018

Csaknem ötéves csúcson az infláció

Csaknem ötéves csúcsra jutott az infláció, miután februárban a fogyasztói árak 4,7 százalékkal voltak nagyobbak a tavalyi év második hónapjához mérten – közölte kedden az országos statisztikai intézet.

A vizsgált időszakban a legnagyobb mértékben a nem élelmiszerek drágultak, amelyek 6,3 százalékkal kerültek többe, az élelmiszerek 3,8 százalékkal drágultak, a szolgáltatások ára 3 százalékkal emelkedett.

Januárhoz képest a fogyasztói árak 0,3 százalékkal nőttek. A Román Nemzeti Bank februárban emelte inflációs előrejelzését, eszerint az idén 3,5 százalékos fogyasztói árindex-növekedésre számít, 2019-ben pedig 3,1 százalékos inflációra. A jegybank szerint az élelmiszerek árának alakulása befolyásolja jelentős mértékben az inflációt, mivel jelentősen gyorsult az élelmiszerimport a megnövekedett fogyasztás következtében, ez pedig az élelmiszerek drágulásához vezet. Tavaly egész évben több mint 12 százalékkal nőtt az import, januárban pedig több mint 17 százalékkal emelkedett a behozatal a tavalyi év első hónapjához mérten.

A Román Nemzeti Bank február elején az idén immár másodszor 25 bázisponttal, 2,25 százalékra növelte az irányadó kamatot. (MTI)