szerda, május 23, 2018

Csak négy gyár működik

Agrovilág – mezőgazdaság, vidékfejlesztés, agroturizmus
Fotó: Nagy Tibor (archív)

Ellenőrizték a cukorgyárakat 

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium által kinevezett tagokból, valamint a cukorgyárak és a cukorrépa-termesztők országos szövetségének képviselőiből álló bizottságok ellenőrizték azokat a cukorrépa-feldolgozó üzemeket, amelyeket az uniós szabványoknak megfelelően a szakminisztérium 2018/10-es számú rendelete alapján feldol-gozhatnak cukorrépát vagy cukornádat. 

Az ellenőrzések alapján négy gyárat ismertek el az országban, ezek a Bodfalusi Cukorfeldolgozó Vállalkozás Kft. (cukorrépa- és cukornád-feldolgozó), az Agrana Románia Rt. Romanban és Buzăuban székelő fiókegységeivel, a Lemarco Cristal Kft. és a Tereos Románia Rt., amelynek Ludason van az egysége. Ez azt jelenti, hogy az országban a cukorrépa-termesztők kizárólag az említett gyárakkal köthetnek szerződést, ugyanis csak így kaphatják meg a támogatást. 

A szerződést regisztrálni kell a megyei mezőgazdasági igazgatóságoknál, és egy másolatát minden év október elsejéig le kell adni az APIA-kirendeltségekhez. A termesztőknek a következő feltételeket kell teljesíteniük: jogi személyeknek számlával, míg magánszemélyeknek a minisztérium által elismert gyártól kibocsátott bizonylattal igazolniuk kell, hogy minimum 26.400 kg cukorrépát értékesítenek hektáronként a folyamatban levő év december 31-ig. 

Fel kell mutatniuk a cukorgyárak által kibocsátott szerződést, továbbá valamely szakmai szerveződés által kiadott jóváhagyást és a mezőgazdasági igazgatóságoknál bejegyzett szerződés másolatát. Továbbá bizonyítani kell azt is, hogy a vetőmagot hivatalos leszállítótól, az uniós szabványoknak megfelelő minőségi bizonylattal vették át. 2016-ra a cukorrépa-termesztésért hektáronként 786,30 eurót fizettek. 

Florin Ungruţan mérnök, a marosludasi cukorgyár szerződési osztályának vezetője szerint az idén nagyrészt a megyéből, 7250 hektárról vásárolják majd fel a cukorrépát. A szárazság miatt azonban nem várható nagyobb mennyiség, mint egy átlagos hektáronkénti 55 tonna termés, hozzávetőlegesen 300.000 tonna répát dolgoznak fel, amiből várhatóan 33.000 tonna cukrot állítanak elő. 

A mérnök elmondta, négyévente ellenőrzik a cukorgyárakat, mert az egységek által előállított és a minisztériumhoz bejelentett cukormennyiség alapján fizeti az ország a termelési díjat az Európai Uniónak.