hétfő, június 25, 2018

Csak a közönségért játszottak. Lehet, hogy utoljára?

Steff Norbert (j2) kifakadt: nemhogy pénzt nem látnak, de már a megfelelő edzésmunka-körülményeket sem biztosítják a még maradt játékosoknak. Fotó: Nagy Tibor

Vereséget szenvedett 56 pontos különbséggel – hazai pályán – a Marosvásárhelyi Maros KK férfikosárlabda-csapata Nagyszeben együttesétől. Amiről hosszasan nem igazán lehet értekezni, hisz az eredmény önmagáért beszél. A férfi jelző is enyhe túlzás, hiszen a pályára lépő keret legnagyobbrészt helyi ifjúságiakból állt. Elmondhatjuk például, hogy a Maros KK akarattal sem tudta volna megszegni azt a szabályt, amely szerint végig kötelező egy román állampolgárságú játékos használata (csak ilyenek voltak a keretben), illetve az első negyedben egy U23 korosztályú román játékos használata (ennek a feltételnek csak Borşa nem felelt meg). Ilyen körülmények között szinte csoda volt, hogy az első negyed annyira szoros eredménnyel zárult, a váratlanul jó védekezés és néhány szép betörés következményeként. Amint azonban Nagyszeben beküldte a palánk alá B. Popescut, illetve légiósai nagyobb nyomást helyeztek a Maros KK irányítójára, Steffre vagy Engi-Rosenfeldre, sorra szerezték a könnyű pontokat ellentámadásból, és meglódult a különbség is. Ráadásul a marosvásárhelyi játékosok ritka rossz napot fogtak ki távolról, igaz, sok kísérlet nem volt megfelelően előkészítve sem.

Azonban ennél sokkal fontosabb talán az, amit Steff Norbert a mérkőzés után mondott. Arról a tragikomikus helyzetről, amelybe a csapat került. Arról, hogy nincs hol és kivel eddzenek, a sportcsarnokba az elmaradt terembér miatt nem engedik be őket, így volt olyan, hogy szezon közben a Somostetőn futóedzést végeztek, ami minden erőnléti szakember szerint aberráció. Ha be is tudnak kérezkedni egy-egy terembe, öt-hatan gyűlnek össze, márpedig kosárlabdában legalább tíz emberre van szükség a hatékony edzéshez. „Csakis azért álltunk pályára – mondta Steff –, mert vannak Marosvásárhelyen olyan csodálatos szurkolók, akik még mindig buzdítják a csapatot. Csakis nekik játszunk még, mert elegünk van abból, hogy naponta kapjuk az ígéreteket, hogy javulni fog a helyzet, de nem történik semmi. Sajnos, akik tehetnének a csapatért, azokat nem érdekli a sorsunk. Beszéltünk a fiúkkal, és amennyiben a hét végéig semmi nem változik, nem állunk ki a Dinamo ellen, pedig az az a mérkőzés, amelyet nem csak meg tudunk, de meg is kell nyerni.”

Bár Steff Norbert hozzátette, hogy a hazai meccseken minden esetben ki akarnak állni, hogy kiszolgálják a hűséges közönséget, az esetleges meg nem jelenésnek komoly következményei lehetnek, a második esetében a kizárás sorsára juthat a csapat. És mivel még 15 mérkőzés lenne az év végéig, már a bajnokság sokat hangoztatott befejezése sem tűnik reálisnak.

Mint említettük, a csapatnak szombaton Bukarestben, a Dinamo ellen kellene pályára lépnie, ami ezek szerint nem is biztos. A következő hazai meccs március 21-én van, a Timba elleni elmaradt találkozó. Ezt talán még akkor is le-

játsszák, ha a Dinamo ellen nem jelennek meg. Aztán minden a jövő sűrű ködébe vész...

 

Jegyzőkönyv

 

Férfikosárlabda Nemzeti Liga, 20. forduló: Marosvásárhelyi Maros KK – Nagyszebeni CSU 49:105 (15-18, 8-30, 10-35, 16-22)

Marosvásárhely, ligeti sportcsarnok, 500 néző. Vezette: Bogdan Podar (Kolozsvár), Amalia Marchiş (Kolozsvár), Ionuţ Moraru (Kolozsvár). Ellenőr: Radu Bucerzan (Temesvár).

Maros KK: Borşa 11 pont, Engi-Rosenfeld 11 (1), Gârbea 11 (1), Steff 9 (1), Bichiş 7, Porime, Tar, Szabó, Barabási. 

Nagyszebeni CSU: Davis 21 (1), Dragoste 21 (2), B. Popescu 10, Paliciuc 9 (2), Brosser 9 (1), Chris Williams 9, Jordan Williams 7, Pratt 7 (1), Kinnard 5 (1), Laser 5 (1), D. Gheorghe 2, Banciu.

 

Eredményjelző

 

A férfikosárlabda Nemzeti Liga 20. fordulójának eredményei: Marosvásárhelyi Maros KK – Nagyszebeni CSU 49:105, Jászvásári Politehnica – Bukaresti Dinamo 78:54, Nagyváradi CSM – BCM U FC Argeş Piteşti 85:81, Bukaresti CSM Steaua – Temesvári Timba 75:43, Temesvári SCM – Galaci Phoenix 73:79, Kolozsvári U – SCM U Craiova 88:82.