hétfő, június 25, 2018

Csak a 15. perc után kezdett játszani a Maros KK

Nagyon sokat kellett kutatnunk az emlékezetünkben, hogy olyan gyenge teljesítményre emlékezzünk a marosvásárhelyi kosárlabdacsapat részéről, mint a Bukaresti Steaua CSM elleni, szombat esti bajnoki mérkőzés első 15 percében. Lehet, hogy a Cooley–Selvey időszakig kell visszamenni, tény azonban, hogy erőtlenül, önbizalomhiányosan lépett pályára a csapat a fővárosban. A védekezésről kellene beszélnünk ebben az időszakban, de nincs miről, mert gyakorlatilag nem volt védekezés. Taylor akkor és azt csinált a támadásban, amit akart, a bukarestiek csak akkor nem dobtak triplát, ha éppen a zsákolásra koncentráltak. Szünetig – vagy inkább az első 15 percben – kilenc hárompontosig jutott a Steaua, azért is, mert hagyták őket dobálni. Ugyanebben az időben támadásban csak időnként szotyogott néhány pont. Person dobott két triplát, amikor látta, hogy a társai, elsősorban Mladenović csúfot űznek a palánk alá bejátszott labdákból. Mindennek tetejébe elkövettek három sportszerűtlen hibát is, hogy további esélyeket adjanak a Steaua CSM-nek.

Nem véletlen, hogy a második negyed közepén kikért time-out során Szászgáspár Barnabás vezetőedző igen kemény hangnemben kérte számon a társaságtól a védelem lágyságát és az általános aszténiát. Ez a lelki pofon kicsit helyrebillentette a dolgokat a pályán, és az első félidő maradék öt percében, valamint a harmadik negyedben a csapat úgy festett, ahogy a szurkolók elvárják, ám már késő volt a fordításra. Sikerült ugyan kilenc pontra megközelíteni az ellenfelet, ám a negyedik negyed elején sorra maradt ki néhány ziccer, majd amikor az egyedül kosárra törő Borşát elütötték, a játékvezetők pedig szabaddobások helyett technikai hibát ítéltek a reklamáló kispad ellen, világossá vált, hogy nincs esély a fordításra.

A bajnokesélyesnek, a Kolozsvári U egyik legerősebb ellenfelének kikiáltott Steaua CSM-től kikapni természetesen nem szégyen, és a vereség eleve benne volt a pakliban. A marosvásárhelyiektől azonban az előző meccseken sokkal határozottabb védekezést láttunk, ez segített hozzá a Piteşti és Craiova elleni hazai sikerekhez. Mivel a jelenlegi keret támadóereje korlátozott, csakis kiváló védelemmel lehetett volna bármiben reménykedni. Tizenöt percig ez nagyon-nagyon hiányzott.

A Maros KK pénteken 19 órától újabb kemény erőpróba elé néz, ezúttal azonban a hazai közönség sokat segíthet a Nagyváradi CSM elleni mérkőzésen.

 

Jegyzőkönyv

Férfikosárlabda Nemzeti Liga, 3. forduló: Bukaresti Steaua CSM – Marosvásárhelyi Maros KK 85:70 (24-16, 32-22, 8-17, 21-15)

Bukarest, Mihai Viteazu gárdaezred csarnoka, 300 néző. Vezette: Alexandru Olaru (Bukarest), Valentin Negrea (Konstanca), Bedir Sefer (Corabia). Ellenőr: Ráduly Zoltán (Bukarest).

Steaua: Taylor 22 pont (6), Lapornik 13, Baciu 8, Marinov 8 (1), Runkauskas 7 (1), Zeković 7 (1), Boone 7, Fraseniuc 5, Darwiche 4, Negoiţescu 3 (1), Diculescu 1, Popa.

Maros KK: Persson 13 pont (3), Mitchell 12, Pita 12 (2), Mladenović 12, Mijović 12, Sánta 6, Borşa 2, Steff 1, Stăncuţ, Engi-Rosenfeld.

 

Eredményjelző

A férfikosárlabda Nemzeti Liga 3. fordulójának eredményei: Bukaresti Dinamo – Kolozsvári U 44:103 (Kolozsváron játszották), Nagyváradi CSM – Jászvásári Poli 101:44, SCM U Craiova – Temesvári Timba 103:90, Galaci Phoenix – Piteşti-i BCM U FC Argeş 56:69, Bukaresti Steaua CSM – Marosvásárhelyi Maros KK 85:70. A Temesvári KK – Nagyszebeni CSU mérkőzést ma játsszák.