kedd, június 19, 2018

Csép Éva Andrea: Sürgősen növelni kell a szociális szolgáltatások állami támogatását

 „A munkaügyi minisztériumnak kötelessége növelni és napjaink igényeihez igazítani a magán szociális szolgáltatásokat biztosító szervezeteknek szánt állami támogatást. Elfogadhatatlan az a tény, hogy azok a szervezetek, amelyek hasonló, a társadalom számára elengedhetetlen hiánypótló munkát végeznek, alultámogatottságuk miatt a tevékenységük felfüggesztésére kényszerüljenek” – hívta fel a figyelmet Csép Éva Andrea képviselő, a képviselőház munkaügyi és szociális bizottságának titkára annak kapcsán, hogy kérdést intézett a munkaügyi minisztériumhoz, amelyben arról érdeklődik a szaktárcától, hogy az elmúlt kilenc évben miért nem emelte meg a szociális szolgáltatásokat nyújtó magánszervezeteknek szánt állami támogatás összegét. 

Csép Éva Andrea, az RMDSZ Maros megyei parlamenti képviselője úgy véli, hogy a szociális szolgáltatásokat nyújtó szervezeteknek, intézményeknek nagyon fontos szerepük van társadalmunkban, ezek hiányában ugyanis nagyon nehézzé, akár lehetetlenné válna azon személyek mindennapi élete, akik rászorulnak a szociális gondozás különböző formáira. A képviselő elmondása szerint ezen szolgáltatások havi fenntartási átlagköltségének biztosítania kell a minimális minőségi standardokat, a törvény szerint pedig ezek összege nem lehet kisebb a kormány által meghatározott minimális standard költségnél. Továbbá rámutatott arra is, hogy majdnem kilenc év telt el az összegek megállapítása óta, ez idő alatt viszont a bruttó minimálbér 600 lejről 1900 lejre nőtt, ezzel egyidőben nőtt a személyenkénti szociális szolgáltatások költsége is, ellentétben az állami havi támogatás összegével. 

 „Havonta keresnek meg különböző szociális szolgáltatásokat nyújtó szervezetek az ország több megyéjéből szakmai találkozókon, konferenciákon, és minden alkalommal aggodalmukat hangsúlyozzák, hogy ezek az összegek a költségeik 50%-át sem fedezik. Egy nappali foglalkoztató központnak például egy személy ellátásához havi 500 lejre van szüksége, ezzel szemben az állami hozzájárulás 175 lej” – mutatott rá a szakpolitikus. 

A képviselő ugyanakkor magyarázatot kért, hogy minek köszönhető az állami és magán szociális szolgáltatásokat nyújtó intézményeknek szánt állami támogatás összegei közötti óriási különbség, ugyanakkor mikor tervezik ezt a különbséget felszámolni. „Aggodalomra ad okot az a tény is, hogy az alultámogatott hasonló intézmények évről évre a fenntarthatóság hiánya miatt nem tudják folytatni és fenntartani tevékenységüket, a kialakult helyzet pedig országszerte súlyosbítja a szociális problémákat” – zárta indoklását Csép Éva Andrea a munkaügyi miniszterhez intézett kérdésben. 

A Maros megyei képviselő annak következtében intézett hivatalos kérdést Lia Olguţa Vasilescu munkaügyi miniszterhez, hogy az elmúlt hónapokban több fórumon is az adott területen dolgozó intézményvezetők számos alkalommal hívták fel a figyelmét az alulfinanszírozottságuk problémájára, többek között a képviselő által nemrégiben létrehozott szakértői csoport első találkozóján, valamint az elmúlt héten az erdélyi diakóniai csoportok, szeretetszolgálatok számára szervezett marosvásárhelyi konferencián. A munkaügyekért felelős minisztériumnak 30 nap áll rendelkezésére, hogy a feltett kérdésekre választ adjon.