szombat, április 21, 2018

Brit katonai laboratórium is lehet a méreganyag forrása

Oroszország EU-nagykövete szerint egy brit katonai laboratórium is lehetett annak az idegméreg-hatóanyagnak a forrása, amellyel a délnyugat-angliai Salisbury városában két hete megpróbálták meggyilkolni Szergej Szkripal egykori orosz kettős ügynököt és lányát.

Boris Johnson brit külügyminiszter szerint ugyanakkor Londonnak bizonyítékai vannak arra, hogy Oroszország az utóbbi években is gyártotta és készletezte a kimutatott, brit szakértők által novicsok néven azonosított hatóanyagot, a brit külügyi tárca pedig vasárnap bejelentette, hogy hétfőtől a hágai székhelyű Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) szakértőinek irányításával megkezdődik a méreganyagminták független, nemzetközi azonosítási eljárása.

Vlagyimir Csizsov orosz EU-nagykövet a BBC televízió vasárnapi politikai magazinműsorában kijelentette, hogy Oroszországnak semmi köze a gyilkossági kísérlethez. Hozzátette: Oroszországban nincs novicsok nevű idegméreg-hatóanyag, „Porton Down viszont alig 8 mérföldre (13 kilométerre) van Salisburytől”.

Porton Downban működik a brit védelmi minisztérium vegyi és biológiai kutatóközpontja. Theresa May brit miniszterelnök a héten a londoni alsóházban bejelentette, hogy a kutatóintézet szakértőinek megállapítása szerint a novicsok nevű, oroszországi fejlesztésű, fegyverekben is használható minőségű idegméreg-hatóanyaggal mérgezték meg Szergej Szkripalt, az orosz katonai hírszerzés egykori ezredesét, a brit külső hírszerzés (MI6) volt ügynökét és lányát, Julija Szkripalt, akiket azóta is válságos állapotban kezelnek Salisbury kórházában.

Theresa May szerint a jelek arra vallanak, hogy a gyilkossági kísérlet mögött „nagy valószínűséggel” az orosz állam áll. Boris Johnson brit külügyminiszter minapi nyilatkozata szerint „elsöprően nagy valószínűséggel” Vlagyimir Putyin orosz elnök döntött az akcióról.

Vlagyimir Csizsov a vasárnapi BBC-műsorban ugyanakkor kijelentette: felmerül a kérdés, hogy a brit szakértők miképp tudták ilyen gyorsan megállapítani az idegméreg-hatóanyag mibenlétét. Az orosz EU-nagykövet szerint idegméreg-hatóanyagok azonosítása csak úgy lehetséges, hogy a mintát laboratóriumban tárolt készletekkel vetik össze. A brit külügyminisztérium szóvivőjének vasárnapi nyilatkozta szerint „egy unciányi igazságtartalom sincs” abban a „képtelen” felvetésben, hogy az idegméreg forrása Porton Down lehetett.

A szóvivői nyilatkozat szerint az orosz EU-nagykövet által erre tett utalás „újabb hiábavaló kísérlet arra, hogy az orosz állam elterelje a figyelmet a tényekről, arról, hogy Oroszország nemzetközi kötelezettségeit nyíltan megsértő módon cselekedett”.

Az orosz EU-nagykövet ugyanakkor a vasárnapi BBC-műsorban kijelentette, hogy Oroszországnak semmi köze nincs Szkripal és lánya megmérgezéséhez. Vlagyimir Csizsov szerint Szergej Szkripalt – aki a brit hírszerzéssel együttműködve Nyugat-Európában dolgozó orosz ügynököket leplezett le – Oroszországban joggal tartják árulónak, „Oroszországban azonban már szinte el is feledkeztek róla”, elnöki rendelettel kegyelemben is részesítették, és jogi szempontból az orosz állam így nem is tud ellene felhozni semmit.

Boris Jonhson brit külügyminiszter a vasárnapi BBC-interjúműsorban Csizsov és Sulgin szavaira reagálva elmondta: Nagy-Britanniának nemcsak arra vannak bizonyítékai, hogy Oroszország az elmúlt tíz évben tanulmányozta idegmérgek felhasználásának lehetőségét merényletek elkövetésére, de arra is, hogy gyártotta és készletezte a novicsok nevű hatóanyagot.

Hozzátette: hétfőn Nagy-Britanniába érkeznek az OPCW szakértői, és bekapcsolódnak a gyilkossági kísérlethez használt hatóanyag vizsgálatába.

A brit külügyminisztérium szerint a nemzetközi vizsgálat eredményeire legalább két hetet várni kell.