szombat, április 21, 2018

Botlott az éllovas

Nem tudta érvényesíteni a hazai pálya előnyét a Marosvásárhelyi MSE a helyi rivális, a Gaz Metan elleni presztízsrangadón, pénteken este. Ez volt az első mérkőzés az idei bajnokságban, amelyen az MSE egyetlen gólt sem tudott szerezni. A döntetlen a harmadik botlását jelentette az éllovasnak, mindannyiszor hazai pályán. Ennek ellenére a bordó-fekete csapat továbbra is magabiztosan vezeti a tabellát, hiszen még nincs veresége, csupán az előbb említett három döntetlen.

Az ősszel az MSE kiütéses, 7-0 arányú győzelmet aratott a Gaz Metan ellen, és a vendégek eltökélt szándéka az volt, hogy megakadályozzák a helyi rivális újabb sikerét. Több, igen jelentős divíziós tapasztalattal rendelkező játékossal a hátvédsorban (Crăciun kapus, Nistor, Boitoş, Peres) a Gaz Metan egyetlen pillanatig sem engedett a kitárulkozás csábításának. Két vonalban védekezve, az MSE minden előreküldött labdájára, passzára lecsaptak, és kizárólag ellentámadásokkal próbálták meglepni a hazaiak védelmét. Ez ugyan nem sikerült, hiszen a kilencven perc alatt egyetlen Gaz Metan-helyzetet jegyeztünk fel, a 22. percben, amikor az MSE védelmének sorozatos hibái után Muntean kecsegtető lövőhelyzetbe került, de nem találta el a kaput. Annál többször volt ezzel szemben veszélyben Crăciun kapuja, hiszen végig az MSE kezdeményezett. Nagyon sok támadás akadt el korán, de néha sikerült eljutni a helyzetig. Íme az MSE lehetőségeinek listája: a 15. percben Ungur 25 méteres lövését a felső sarokból szögletre tolta Crăciun. A 32. percben Dudás kapott jó beadást, kapáslövésre készült, de mielőtt a labda elért volna hozzá, fellökték, a játékvezető pedig továbbot intett. A 39. percben Tamás vitte be a labdát a tizenhatos jobb sarkába, de jó helyzetből lepasszolta az ellenfélnek. A 42. percben Ruja próbálkozott 20 méterről éles lövéssel, de a kapu közepére, így Crăciun ki tudta tolni a léc alól. A 45. percben pedig Ungur lövése kevéssel szállt a kapu mellé. 

A második félidőben csak az MSE hozott össze helyzetet. A legnagyobb a Deteşané volt, aki a 62. percben ügyes mozdulattal lefordult a védőjéről, de nem találta el jól a labdát, amely mellé ment. A 67. percben German lövését védte a Gaz Metan kapusa. A 68. percben ismét szabálytalanságot reklamáltak a házigazdák, a bíró azonban ezúttal sem ítélt büntetőt. A 72. percben Dudás beadása elcsorgott a kapu előtt, de senki nem ért bele, míg a 84. percben ugyanő túl mélyen adta be a játékszert, és a kapus megfogta.

A találkozó vége felé közeledve a vendégek megpróbálták húzni az időt, ezzel is magyarázható, hogy a hosszabbítás perceiben három sárga lapot gyűjtöttek össze, míg korábban csak egyet. A saját szempontjukból haszonnal, mert sikerült kapott gól nélkül befejezniük.

Miután a forduló többi mérkőzése nem hozott meglepetést, az MSE előnye öt pontra olvadt. Az éllovas azonban még mindig csakis saját magától függ, csupán a botlási lehetőségeinek száma csökkent most eggyel. 

 

Jegyzőkönyv

 

Labdarúgó 4. liga, 20. forduló: Marosvásárhelyi MSE – Marosvásárhelyi Gaz Metan 0-0

Marosvásárhely, Sziget utcai műfüves pálya. Vezette: Clodualdo Preda – Adrian Codurean, Denisa Buta (mind Dicsőszentmárton). Ellenőr: Sütő János (Marosvásárhely).

Sárga lap: Ungur (lefújás után), illetve Boitoş (56.), Murar (90+1.), Muntean (90+2.), Crăciun (90+3.).

MSE: Kristály – Mihály, Silaghi, Brai, Iernuţan, Ungur, German, Moldován (80. Totó), Tamás (61. Deteţan), Ruja (82. Ciula), Dudás. Edző: Fehér Csaba.

Gaz Metan: Crăciun – Nistor, Oroian, Boitoş C., Peres, Mirăştean, Savu (89. Păcurar), Şamşudean, Murar (75. Graur), Socaciu (71. Botezatu), Muntean. Edző: Nistor Liviu.

 

Eredményjelző

 

A labdarúgó 4. liga 20. fordulójában a következő eredmények születtek: Marosvásárhelyi Atletic – Mezőméhes 3-0 (hivatalból), Ákosfalva – Marosludas 0-1, Dános – Nagysármás 2-2, Marosvásárhelyi MSE – Marosvásárhelyi Gaz Metan 0-0, Náznánfalva – Nyárádszereda 4-1, Kutyfalva – Marosoroszfalu 1-2, Szováta – Dicsőszentmártoni Unirea Tricolor 3-2. Nyárádtő állt.

 

Hagiék otthonában nyert a CFR

 

Mindhárom pontot elhozta Konstancáról a Kolozsvári CFR, és ezzel ideiglenesen visszavette a tabella első helyét az 1. ligás labdarúgó-bajnokságban, a felsőház 5. fordulójában – a rivális FCSB tegnap este, lapzártánk után játszott Gyurgyevón, az Astra ellen. Omrani és Deac góljával félórán belül kétgólos előnyt alakított ki a Dan Petrescu irányította együttes, és ez a végéig elégnek bizonyult, bár öt perccel a vége előtt Ianis Hagi is betalált, és ezzel felélesztette a házigazdák pontszerzési reményét. A hajrában azonban újabb gól nem született. Az eredmény: Konstancai Viitorul – Kolozsvári CFR 1-2 (0-2).

Ugyancsak vasárnap játszották: Concordia Chiajna – Bukaresti Juventus 2-1.

Az állás:

* felsőház: 1. Kolozsvári CFR 39 pont, 2. FCSB 38, 3. Craiova 34, 4. Viitorul 29, 5. Astra 23, 6. Jászvásár 20;

* alsóház: 1. Dinamo 32 pont, 2. Botoşani 25, 3. Sepsi OSK 19, 4. Chiajna 19, 5. Voluntari 18, 6. Poli ACS 16, 7. Medgyes 15, 8. Juventus 13.

Vasárnapi eredmények a 2. ligából (29. forduló): Baloteşti – Suceava 3-1, Bukaresti Metaloglobus – Brăila 0-1, UTA – Snagov 1-4, Târgovişte – Piteşti 2-4. Az élcsoport: 1. Călăraşi 71 pont, 2. Nagyszeben 68, 3. Târgovişte 58.