szerda, április 25, 2018

A bohém és az elegáns ötvözete

Különleges ékszerek turkálós bőrkabátból
Fotó: Nagy Tibor

Törzsi motívumok, bohém színek, valamint a kultúrák keveredése – ezek köszönnek vissza azokon a bőrből készült, egyedi ékszereken, amelyek a marosvásárhelyi Hajnal Zsuzsanna keze munkáját, no meg a fantáziáját dicsérik. A divat, valamint a szokványostól eltérő darabok iránti vonzódása nem új keletű, hiszen már kiskamaszként maga varrta a ruháit. 

Ilyenkor, ünnepek táján minden hölgy szeretne a karácsonyi és óévbúcsúztató összejöveteleken a legjobban kinézni, és ebben igen nagy segítség lehet egy-egy különleges kiegészítő, amihez hasonló nem díszeleg a barátnő, kolleganő nyakán. Éppen ezért egyik színfoltja volt a karácsony előtti Petry-termékvásárnak a tehetséges fiatal lány asztala, ahol egyedi mintázatú bőr nyakékek, fülbevalók, karkötők vártak gazdára. 

Bár a divat és a dizájn világa már gyerekkora óta közel áll a szívéhez, igazából a véletlen műve volt, hogy Zsuzsi ékszerkészítésre adta a fejét. 

Mint mondta, sosem tervezte, hogy bőrből fog ékszereket készíteni, viszont a sors úgy hozta, hogy egy évvel ezelőtt ajándékba kapott néhány színes bőrdarabkát, és annyira megörült nekik, hogy hirtelen készített magának egy nyakéket. Elment vele egy szórakozóhelyre, és rengeteg bókot kapott, idegen hölgyek is megcsodálták, és érdeklődtek, hogy honnan van a különleges darab. – Még ekkor sem fordult meg a fejemben, hogy másoknak készítsek, viszont amikor felajánlották, hogy bármennyit fizetnek érte, akkor belevágtam. Először készítettem egy hölgynek egy bőr nyakéket, a biztonság kedvéért három verziót is, remélve, egyik elnyeri a tetszését – árulja el mosolyogva Zsuzsi. Persze ezek is nagy sikert arattak, és ekkor döbbent rá a megálmodójuk, hogy bizony van rá kereslet. 

A lány keze alól régebben egyedi ruhadarabok kerültek ugyan ki, de az ékszerkészítésnek idén fogott neki, és mint mondta, a Londonban töltött kilenc év tapasztalatából, a különböző kultúrák keveredéséből inspirálódik. Ottléte alatt több munkahelye volt, látványtervező, kirakattervező is volt, és elvégzett egy stílustanácsadó-kurzust is. 

– A dizájn mindig közel állt hozzám, már nyolcéves koromban varrtam magamnak ruhákat – jegyzi meg. 

Készít nyakéket, fülbevalót, karkötőt, szettben vagy külön, a bevállalósabb vásárlók kedvéért pedig „gigantikus” darabokat is. És nem mellékes, hogy minden darab egyedi, ugyanis Zsuzsi nem használ sablonokat, így ha szeretne sem tudna két teljesen egyformát készíteni. 

Az ékszereit az amerikai indiánok motívumvilága jellemzi, de vannak indiai mintázatúak és kígyóbőr kiegészítők is. Sok esetben pávatollal vagy az internetről beszerzett féldrágakövekkel „bolondít meg” egy-egy darabot, nagy kedvence a holdkő. 

Hajnal Zsuzsi elárulja, soha nem dolgozik új alapanyaggal, hanem újrahasznosítja a bőrt, azaz turkálóban, az ócskapiacon bőrkabátokat, bőrtáskákat vásárol, és ezeket dolgozza fel, majd akril- és különféle bőrfestékek segítségével érdekes, bohém színvilágot varázsol az ékszereire. 

– Gondolom, mindenki arra törekszik, hogy csökkentse otthon a kacatok számát, ezért az az ideális, ha egy ékszer többszínű öltözékkel talál. A fülbevalók nagy részének mindkét fele használható más-más ruhával, például egyik oldala zöld színű arannyal ötvözve, a másik pedig piros. Csupán az akasztót kell megfordítani, és máris más színű a kiegészítő – mutatja be a kézműves. 

Termékei viszonylag rövid időn belül igen népszerűvé váltak az egyedi darabokat kereső hölgyek körében, eleinte szájról szájra terjedt a hír, az elégedett vásárlók büszkén mutatták ismerőseiknek a legújabb szerzeményüket. Rendeltek már ékszert Londonból, Írországból, Magyarországról, de még Ausztráliába is küldött kiegészítőket a megálmodójuk. Zsuzsi jelenleg a közösségi oldalon értékesíti az ékszereit, de készül a webshop, ahol szintén elérhetők lesznek majd a 

termékei.