szerda, május 23, 2018

Beperelik a kormányt a köztisztviselők

Beperelik a kormányt a központi apparátusban dolgozó köztisztviselők – jelentette be kedden Sebastian Oprescu, a Köztisztviselők Országos Szakszervezetének (SNFP) elnöke.

Döntésük mögött főként a közalkalmazottak egységes bérezését célzó törvény és a társadalombiztosítási hozzájárulás terhének a munkáltatóról az alkalmazottra való átruházása áll.

„Három törvény miatt pereljük a kormányt: a bérezési törvény miatt, a 79-es rendelet miatt, ami módosítja a járulékokat, és átruházza a munkáltatóról a munkavállalóra, valamint a 90-es rendelet miatt, ami azt mondja ki, hogy a 2018-as fizetésemelés célja a járulékok fedezése volt. Sajnos nem mindenkinek adták meg a 25 százalékos emelést. Egyesek csak részleges emelésben részesültek, vannak, akiknek egyáltalán nem nőtt a fizetése, sőt, olyanok is vannak, akik kevesebbet keresnek, mivel a bértábla felett voltak” – mondta el a Mediafax hírügynökségnek Oprescu. Hozzátette: a központi apparátusban dolgozó köztisztviselők közül 30.000-et érintenek negatívan a felsorolt jogszabályok.

„Figyelembe véve, hogy egyes közalkalmazottak megkapták a járulékok ellenértékét, mások viszont nem, miután egyeztettünk ügyvédi irodánkkal, pert indítunk valamennyi jogszabály ellen e 30.000, a központi apparátusban dolgozó köztisztviselő érdekében. Csak a központi apparátus 70.000 köztisztviselője közül 30.000 érintett” – összegzett a szakszervezeti vezető.