szerda, május 23, 2018

Befejeződött a női röplabda A1 osztály

Meglepő eredménnyel zárult a női röplabda A1 osztály, amelyet a Bukaresti CSM nyert meg a Bajnokok Ligája négyes döntőjébe jutott címvédő Balázsfalva előtt. A fővárosiak háromszor is nyertek Balázsfalvával, kétszer ráadásul idegenben, míg a címvédő csak egyszer tudta legyőzni a riválisát, akkor is ötjátszmás mérkőzésen.

A női röplabda A1 osztály rájátszását egyébként az első hat helyzett részvételével rendezték, újabb oda-vissza körrel, március 3. és április 21. között. Az európai kupaszereplés jogát a CSM Târgovişte és a Bákói Ştiinţa szerezték még meg. A Marosvásárhelyi CSU Medicina, amely az alapszakaszt a 10. helyen végezte, már nem volt érdekelt a rájátszásban. Sőt, miután a bajnokságot csonkán, csupán tíz csapattal rendezték, törölték az alsóházi folytatást, mert nem esett ki senki. Valóságos mennyei manna volt ez a Medicina számára, amely kifogyott minden erőforrásból, így amúgy is nehezen tudta volna előteremteni a pénzt a rájátszásra.

Ilyen körülmények között felvetődik a kérdés, hogy indul-e az ősszel az élvonalban. CSU Medicina néven semmiképpen – vallotta be az egyetemi klub igazgatója. Laurenţiu Magdaş elmondta, megtartják a kiválósági központban szereplő ifjúsági csapatokat, a város támogatása nélkül azonban teljesítményre hajtó felnőttcsapatot képtelenek fenntartani. „Szőröstül-bőröstül átadjuk a csapatot a városi sportklubnak” – mondta.

A marosvásárhelyi női röplabda tehát abban az esetben marad az új idényben az élvonalban, ha a CSM keretében felépítik a csapatot (azért nem írjuk, hogy létrehozzák a szakosztályt, mert papíron már létezik). Egyelőre még nagyon ködös, hogy mi is lesz belőle, de ha hinni lehet a híreszteléseknek, a Medicina erős háttérembere, Constantin Copotoiu professzor, a MOGYE volt rektora lehet a CSM keretében működő röplabda-szakosztály elnöke vagy legalább tiszteletbeli elnöke, ami valószínűsíti, hogy az ősszel is lesz marosvásárhelyi csapat a női röplabda-élvonalban. Hogy milyen szintű, az majd csak a bajnokság kezdetekor derül ki. Mint ahogy azt sem tudjuk még, hol fogja játszani a csapat a hazai mérkőzéseit. Ragaszkodik-e továbbra is a Pongrácz Antal csarnokhoz (ez a CSU Medicina tulajdona), vagy inkább a több néző befogadására alkalmas ligeti sportcsarnokba költözik több év után ismét, annál is inkább, hogy a CSM elnöke (valamennyi szakosztályé) a hírek szerint az a Mihai Notar lehet, aki most a csarnokot adminisztráló megyei sportigazgatóság munkatársa.