vasárnap, április 22, 2018

Befejeződött az őszi-téli MaKiTa-tábor Marosszentgyörgyön

Az egy hétig tartó nyári MaKiTa-tábor (marosszentgyörgyi kis művészek tábora) – amelyen 86 gyerek (Kecskemétről, Budapestről, az Egyesült Államokból, Nyárádtőről, Maroskeresztúrról, Kolozsvárról és Marosszentgyörgyről) vett részt – folytatódott, immár csak marosszentgyörgyi gyerekek részvételével októbertől decemberig. 

Fő célja az őszi-téli tábornak a karácsonyra való felkészülés volt, a pásztorjáték betanulása. Emellett adventi, karácsonyi énekeket tanultak, kézműves-foglalkozásokon karácsonyi díszeket készítettek a gyerekek. 

Október 28-án Besztercére kirándultak, ott a Szentháromság és az evangélikus templomban énekeltek. Geréd Péter plébános ismertette a település történetét, és a csoportot elkísérte az evangélius templomba, melynek tornyából az egész település látható volt. Innen Kolibicára, a Beszterce folyó mesterségesen tóvá felduzzasztott partján épült kicsiny üdülőfaluba utaztak.

November 18-án gyerektáncházban vettek részt, itt a marosvásárhelyi Öves együttes zenélt. A táncház után következett a művészeti csoportok kosaras bálja, amelynek megnyitóján a többi kórussal együtt (Reménység, Soli Deo Gloria, Harmónia, nagyernyei férfikórus) a MaKiTa gyerekkar is énekelt. 

Advent első vasárnapján az esti szentmise keretében ünnepélyes keretek között meggyújtották az adventi koszorú első gyertyáját. Ezt az ünnepet szebbé tette a gyerekek éneklése. A szentmise végén a gyerekek a Mikulást is köszöntötték. 

December 9-én ugyancsak az egyesített kórus részeként a gyerekek Petőfi-dalokat énekeltek a Marosszentgyörgy központjában felállított Petőfi-szobor avatási ünnepségén. 

December 24-én este 11 órakor nagy örömmel mutatták be a pásztorjátékot, amelynek betanulása fő célja volt az őszi-téli tábornak. 

A MaKiTa-tábor tevékenységeinek támogatója – a polgármesteri hivatal, a Maros Megyei Tanács, a Communitas Alapítvány mellett – az Emberi Erőforrások Minisztériuma volt az Eötvös Loránd Tudományegyetem közreműködésével. 

Simon Kinga, a Szent Cecília Egyesület elnöke