hétfő, június 25, 2018

Balladamondók díjazása

A Kultúrpalota balladák termeként is emlegetett Tükörtermében díjazták vasárnap délután az Arany János-emlékév tiszteletére szervezett balladamondó verseny győzteseit. 

A Lorántffy Zsuzsanna Kulturális Egyesület szervezte megmérettetésre 12 diák – négy V–VIII.-os és nyolc középiskolás – nevezett be. Az irodalombarát gyermekek és fiatalok szombat délelőtt a Studium Prospero Kulturális Központ székhelyén adták elő a választott Arany-balladát.

A vasárnapi díjkiosztón Nagy Miklós Kund Arany János muzsikája címmel tartott előadást, az ünnepi hangulatot Kilyén Ilka színművésznő, illetve két ének szakon tanuló fiúcska, Kovács Péter és Tamás, a Marosvásárhelyi Népművészeti Iskola növendékei is emelték.

A zsűri – Simon György és Kovács Margit magyar szakos tanárok, Kilyén Ilka színművésznő, Fogarasi Irma és Incze Vanda, a Lorántffy Zsuzsanna Kulturális Egyesület tagjai – döntése értelmében az általános iskolások korcsoportjában Neagoi Éva, a marosvásárhelyi Dr. Bernády György Általános Iskola hatodikos diákja dicséretben részesült, Kovács Dóra, ugyanezen tanintézet hetedikese harmadik díjat kapott. A két első helyezést nyolcadikos diákok érdemelték ki, a második díjat a Havadról érkezett, nyolcadikos Adorjáni Szerénke, az első díjat pedig Szilágyi Orsolya, a nyárádszeredai Deák Farkas Általános Iskola diákja vehette át.

A középiskolások mezőnyében a tantervben nem szereplő Zách Klára című balladát előadó Adorjáni Blanka, a marosvásárhelyi Mihai Eminescu Pedagógiai Líceum kilencedikese harmadik díjat kapott, a második helyezett Csiszér Zalán, a nyárádszeredai Bocskai István Elméleti Líceum tizedikese lett. Az első helyezettnek járó kitüntetés Zelko Barnát, a marosvásárhelyi Művészeti Szaklíceum tizenegyedikes diákját illette meg. A díjkiosztó ünnepségen a két győztes újra előadhatta a választott balladát, Szilágyi Orsolya a Mátyás anyja, Zelko Barna A walesi bárdok című Arany-művet.