vasárnap, május 27, 2018

Balladáktól a kortársakig

Műsorrend és premier a Stúdió Színházban

Közzétette februári műsorrendjét a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem keretében működő Stúdió Színház. Amint az elküldött programban olvashatjuk, a legközelebb sorra kerülő előadás február 13-án, kedden 19 órától veszi kezdetét a Köteles Sámuel utcában. Ekkor a végzős színisek előadásában a Bruno Schulz novellái alapján készült Augusztus című nonverbális, egyórás produkció látható. Rendezője Balázs Zoltán.

Bruno Schulz, a tarka fantazmagóriák, mesék és szenzációk mestere értéktelen kacatokból építkezik, amelyeknek díszletei között az életünk zajlik, és ahol az egyedüli lényeget a maszkok és a formák állandó váltogatása jelenti. Bár Schulz a német expresszionisták, Musil és Kafka szellemi társa, az egyetemes méretűre dimenzionált rettegés helyett inkább saját gyermekkorából épít házat magának. A Fahajas Boltok mágikus-realista szerzője a Monarchia végnapjait írja meg egy galíciai kisvárosban, ahol saját apja, Jakub a szolid kereskedő és filozófus-mágus alakjában Józef, a gyermek szemével kíséri végig a régi világ letűnését. A gyermekkor „lenne annak a »zseniális korszaknak«, a »messiási kornak« a megvalósulása, melyet annyiszor ígértek nekünk az összes mitológiák” – írja. A mindent elözönlő káosz agresszivitásával szemben Józef úgy védekezik, hogy beengedi azt házának falai közé, és helyet keres neki a lét tereiben: „Mekkora naivitás azt gondolni, hogy az élet ezernyi apróságáért küzdve alakíthatjuk sorsunkat! Már csak arra vágyom, hogy elaltassam a sors éberségét, és minden feltűnést kerülve, észrevétlenül jószerencsém oldalához simulva láthatatlanná váljak…” Az előadásban Dőry Brigitta, Erőss Brigitta, Fekete Róbert, Jáger Simon, Lukács Andrea, Mesés Gáspár, Szabó J. Viktor, Szilágyi Míra, Zsenák Lilla végzős színészhallgatók játszanak. Munkatársak: Zoltán Ildikó, rendező szak, III. év, Zárug Bernadett, teatrológia, II. év, Juraszek Zsuzsa, teatrológia, I. év. A produkciót február 20-án, kedden 19 órától megismétlik.

Február 27-én, kedden délelőtt 11, illetve du. 1 órakor a Pozsgai Zsolt által jegyzett Holle anyó című gyermekelőadás van műsoron az egyetem Stúdió 2 nevű, Levél utcai épületében. A január végén bemutatott produkció a két mostohatestvér, Susa és Lina története körül forog. Susa egész nap dolgozik, míg Linát özvegy anyjuk csak kényezteti. Minden a feje tetejére áll, amikor Susa egy varázslatos kúton keresztül Holle anyó házában találja magát. Pozsgai Zsolt színpadi változatában a mostohatestvérség szeretet és gyűlölet, jó és rossz találkozásának helyszínévé válik. A két lány viszonya összetett fejlődési folyamaton megy keresztül, aminek következtében megtanuljuk: ha az élet, amelyet élünk, nem vezet sehova, érdemes tennünk azért, hogy változzunk. A Sramó Gábor által rendezett és díszlettervezett előadás 5 éves kor felett ajánlott. Bábok: Bódiné Kövecses Anna. Játsszák: Barkó Judit Réka, Csortán Erzsébet, Daróczi István, Magi Krisztina, Nagy Mónika, Pilári Lili, a II. év magiszterképzés bábművészet szakos hallgatói, valamint Sánta Yvette II. éves bábszínész szakos hallgató. Osztályvezető tanár: Kozsik Novák Ildikó. Az előadás időtartama 40 perc. 

Ugyancsak február 27-én, kedden délután 7 órakor újabb előadás veszi kezdetét a Levél utcai Stúdió 2-ben: Arany János A walesi bárdok című közismert szerzeményét Kozsik Ildikó rendezésében láthatja a közönség. A produkciót az Arany János-emlékév keretében mutatták be tavaly novemberben – az ismét sorra kerülő árnyjáték kívánja megidézni a másfél évszázaddal ezelőtt balladai formába öntött walesi bárdok szellemét; ugyanakkor emléket is állít a költőóriásnak, aki nem mindennapi fénycsóvaként a szellem, a pallérozott szó erejével napjainkig bevilágítja a szív és lélek törékeny bugyrait, ahol tanyázik az öröm és fájdalom – írják az alkotók az előadásról. Játszanak: Barkó Judit Réka, Csortán Erzsébet, Daróczi István, Mag Krisztina, Nagy Mónika, Pilári Lili Eszter. Osztályvezető tanár és rendező: Kozsik Novák Ildikó. 

Végül, február 28-án, szerdán bemutatóra készülnek a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem hallgatói, akik ezúttal egy német kortárs szerző alkotását mutatják be a Stúdió Színházban: Marius von Mayenburg Lángarc című alkotását Harsányi Zsolt rendezésében tekinthetik meg az érdeklődők. A készülő előadásra a későbbiekben visszatérünk.