szerda, április 25, 2018

Bővül a képalkotás lehetősége

Korszerű, új mágneses rezonancia (RMN) készüléket kap a Maros Megyei Kórház annak a kormányprogramnak a keretében, amelynek célja minőség és a hatékonyság növelése az egészségügyi ellátórendszerben. 

A hírt első idei sajtótájékoztatóján Florin Buicu szocialista párti szenátor jelentette be, hozzátéve, hogy az egészségügy reformját célzó kormányprogram keretében komputertomográf (CT) és mágneses rezonancia készülékkel látnak el minden megyei kórházat, így biztosítva a korszerű képalkotó eljáráshoz való hozzáférést a betegek számára. 

Érdeklődésünkre dr. Ovidiu Gârbovan, a Maros Megyei Kórház menedzsere megerősítette, hogy a kormány meghívására kedden Bukarestben járt a megyei tanács alelnökével, és részt vettek Románia kormánya és a Nemzetközi Újjáépítési és Fejlesztési Bank közötti szerződés aláírásán. A korszerű képalkotó berendezések megvásárlására ugyanis az említett bank nyújt hitelt a kormánynak.

A megyei kórház – mivel már rendelkezik CT-vel –, egy mágneses rezonancia készüléket kap, amit az erre a célra kialakított helyiségben szerelnek fel. A menedzser hozzátette, hogy a szerződés aláírását követő hat hét után már elkezdik a készülék kiszállítását, és ugyanaz a cég fogja felszerelni, amely forgalmazza. A mágneses rezonancia készüléknek köszönhetően a megyei kórház megőrizheti eddigi besorolását.