hétfő, június 25, 2018

Az EU egysége és a politikai szolidaritás a legfontosabb

A legfontosabb, hogy a Brexit-tárgyalások folyamán az Európai Unió (EU) egységet mutasson, és politikai szolidaritást tanúsítson az Egyesült Királysággal – mondta Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke Strasbourgban az Európai Parlament plenáris ülésén szerdán.

Tusk az EU-ból történő brit kilépéssel (Brexit) kapcsolatos tárgyalások iránymutatásait elfogadó legutóbbi uniós csúcstalálkozó eredményeiről beszámolva hangsúlyozta: az Európai Unió tagállamainak méltányosnak kell lenniük Londonnal szemben.

Tusk kijelentette: ragaszkodni fog ahhoz, hogy az Egyesült Királyság kellő előrelépést érjen el az uniós polgárok jogainak biztosítása, pénzügyi kötelezettségeinek rendezése és a brit–ír határral kapcsolatban, mielőtt megkezdenék a jövőbeli kereskedelmi megállapodásokról szóló tárgyalásokat.

Hangsúlyozta: a Brexitet követően tervezett szabadkereskedelmi megállapodás nem biztosíthat ugyanolyan előnyöket Nagy-Britanniának, mint amely az EU-tagsággal jár.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke beszédében kiemelte: a tárgyalások uniós előkészítése azt mutatja, hogy az Európai Unió egységes és kellően felkészült. Az unió elkötelezett a folyamatok átláthatósága iránt – tette hozzá. 

Juncker az uniós tagállamok egységét hangoztatva kijelentette, számos példa mutatja, hogy az Európai Unió közös erővel, közös gondolkodással és közös cselekvés által sok mindent képes elérni.

Niedermüller Péter, a Demokratikus Koalíció (DK) EP-képviselője felszólalásában kijelentette: a Brexit a populizmus és a hazugság győzelme, amelyek „elhitették, hogy az önző nemzeti érdekek fontosabbak a közös európai értékeknél”.

Aláhúzta: elengedhetetlen az Egyesült Királyság és az unió közötti szoros partneri kapcsolat az egységes piac integritása és a szabadságjogok megőrzése érdekében. Továbbá fontosnak nevezte az Egyesült Királyságban élő és dolgozó uniós polgárok, illetve az EU-ban élő brit állampolgárok helyzetének tisztázását. „Ha még ez a fajta jogfolytonosság sem garantálható, akkor végképp kirántjuk a talajt a jövőbeni együttműködés minden formája alól” – fogalmazott a képviselő.