kedd, május 22, 2018

Az eredmény nem maradt el

Disputa a mesterséges intelligencia veszélyeiről

November 18-19-én Pécsett került megszervezésre a XXXVI. Országos Disputa Vetélkedő a Pécsi Tudományegyetem és az Anyanyelvápolók Szövetsége támogatásával. A vetélkedőn a disputázást a budapesti, pécsi, debreceni és kecskeméti klubok mellett hagyományosan Erdélyből a marosvásárhelyi vitaklub képviselte. A résztvevők közül még a 7-es iskolában kezdte el a vitaversenyt Bóni Zsuzsanna és Szabó Judit Blanka, akik a későbbiekben mint a Bolyai Farkas Elméleti Líceum és a Református Kollégium diákjai részt vettek a vetélkedőkön, s most, középiskolai tanulmányaik után, a balatoni nyári disputatáborban szerzett bírói képesítés birtokában már versenybíróként voltak jelen. Velük felnőtt az első olyan disputás generáció, amely már nem versenyzőként, hanem bíróként képviseli az erdélyi disputázást.

A versenyzők közül Vágási Zsolt, aki ugyancsak a 7-es iskolában kapcsolódott a vitakörhöz, most bolyais XI.-es diákként újra részt vett a vetélkedőn. Ugyancsak 7-es iskolásként kezdte a disputát Jitianu Rosemarie, aki mint a Római Katolikus Teológiai Líceum diákja folyamatosan részt vett a versenyeken. A Római Katolikus Teológiai Líceumban az iskola indulásától több diák is belépett a vitaklubba, közülük a pécsi döntőre a hetedik osztályból Cseh Boróka, György Kata, Nagy Anita, Nagy Kincső, Tamási András és Tekse Krisztina regisztrált. A nyolcadikosok közül Jitianu Rosemarie mellett Kiss Zoltán és Lázár Balázs jelentkezett. A tizedikes római katolikus teológiai osztályban tanuló Nagy Lóránd, együtt a Bolyai Farkas Elméleti Líceum tizedikes diákjaival, Holbach István Károllyal és Mózsa Attilával, első alkalommal vett részt a vetélkedőn, egy csapatban a disputázáshoz visszatérő Vágási Zsolttal.

A vetélkedőre jelentkezett négy csapat (Anonymus: György Kata, Nagy Kincső, Tamási András; Abocsok: Cseh Boróka, Nagy Anita, Tekse Krisztina; Uchihák: Jitianu Rosemarie, Kiss Zoltán, Lázár Balázs; Kétésfélperc: Holbach István Károly, Mózsa Attila, Nagy Lóránd, Vágási Zsolt) részvételét a vetélkedőn újra a Communitas Alapítvány támogatta anyagilag, főtámogatóként. A csapatokat egy év kényszerszünet után újra elkísérhettem mint felkészítő tanár Körtesi Sándorral együtt, aki több éve szintén elkíséri a versenyzőket, s az elmúlt évben magára vállalta a kiutazások megszervezését is.

A hétvégi döntő tételmondata (A mesterséges intelligencia veszélyezteti az emberi egzisztenciát) komoly kihívást jelentett a készülésben, hiszen a disputázás technikai szabályai mellett nagyon alapos elméleti ismereteket is igényelt mind a mesterséges intelligencia, mind az emberi egzisztencia értelmezése terén. A mesterséges intelligencia világába a készülés alatt dr. Dávid László, a Sapientia EMTE professzora és rektora vezette be a diákokat, több órán át ismertetve a különbségeket a robotok, számítógépek, illetve a tanulásra és az emberihez hasonló döntéshozatalra képes mesterséges intelligenciák között.

A vetélkedő elődöntőiben a hetedikes Abocsok és az Anonymus csapat az idén a második korosztályba (VII–IX. osztály) lépve, a korosztály legkisebb diákjaiként mérte össze felkészültségét a  résztvevőkkel, együtt a korosztály középmezőnyéhez tartozó nyolcadikos Uchihák csapatával. Az Anonymus és az Uchihák csapata a három fordulóból két-két győzelmet szerzett, amelynek eredményeként az Uchihák csapata a dobogós harmadik helyen végzett, az Anonymus pedig negyedik helyezést ért el. A csapateredmények mellett az egyéni teljesítményben is sikerült György Katának megszerezni a harmadik díjat. A harmadik korosztályban (X–XII. osztály) a teljesen kezdő tizedikes diákok és a hosszabb szünet után újra disputázó Vágási Zsolt a komoly disputás múlttal rendelkező csapatokkal szemben kétszer állító, s egyszer tagadó szerepkörből, rotációsan változó összetétel mellett vitázva ismerkedett élesben, az itthoni készülés után, a verseny kihívásaival. Az elődöntőkön szerzett tapasztalataik lehetővé tették, hogy minden forduló után egyre jobb eredményeket érjenek el. A csapat az első fordulóban 57, a másodikban 69, a harmadik fordulóban már 72 pontot szerzett az egyéni teljesítményekkel, ami egy kezdő csapat részéről nagyon biztató eredmény.

A pécsi dobogós helyek megszerzése mellett a marosvásárhelyi disputázás számára a kezdők tapasztalatszerzése, a gyakorlott disputások eredményei, a már bíróként részt vevő egykori disputások kitartása biztató előjel arra, hogy a már többéves eredményes versenyvitázás folytatásaként a tavaszi, debreceni fordulóra minden korosztályban képviselve, újra méltón képviselheti a marosvásárhelyi klub az erdélyi disputázást.

Dr. Tamási Zsolt, a klub koordinátora