hétfő, június 25, 2018

Az Eagles-től karácsonyig

Koncertek a Dzsesszklubban

Mint arról korábban beszámoltunk, számos érdekesnek és nívósnak ígérkező koncertnek ad otthont az esztendő utolsó hónapjában a marosvásárhelyi Jazz&Blues Club. A lista azóta több további eseménnyel is bővült, amelyek közül kettőre ezen a héten kerül sor. 

A sorrendben első produkciónak ma, december 8-án este ad otthont a Sörház utcai klub – csütörtökön a klasszikus rockmuzsikáé a főszerep. A méltán híressé vált hazai Desperado együttes ezúttal névadója, a legendás Eagles emléke előtt tiszteleg. A Desperado 1998-ban jött létre, és mindmáig az egyetlen hazai country-rock zenét játszó banda, amelynek tagjai kedvenc formációjuk, az Eagles egyik daláról, a Desperado című egykori country-rock világslágerről nevezték el együttesüket. Számos híressé vált saját szerzeményük is van, de ezúttal úgy döntöttek: az Eagles-alapító Glen Frey halála után a néhai zenész emléke előtti tiszeteletadásként turnéra indulnak egy olyan produkcióval, amelynek első felében Eagles-számokat adnak elő, a másodikban pedig a saját dalaikat. Fellép Sandy Deac (ének, gitár), Kovács László (gitár), Vlad Spătar (ének, basszusgitár), Edi Raita (ének, billentyű), Răzvan Rotis (dobok, ütőhangszerek), Marius Precup (gitár, ének). 

December 9-én, péntek este a kemény rockzenét kedvelőket várják a Dzsesszklubba. Ekkor a Guerillas és a Krepuskul együttesek lépnek fel, a koncerten a Guerillas a második, The Fire Revolution című LP-jét mutatja be, míg a Krepuskul azon új dalait játssza, amelyek a jövő év tavaszán bemutatandó albumán szerepelnek majd. 

December 14-én a marosvásárhelyi Defender együttes évadzáró koncertje következik a Dzsesszklubban: este 7 órától Diós Brigitta és egy gyerekkórus társaságában lép fel az ismert vásárhelyi formáció, asztalt foglalni a 0724-400-322-es telefonszámon lehet. 

December 15-én ismét a dzsesszmuzsikáé a főszerep: az East2East nevű gitárduó koncertjére látogathatnak el az érdeklődők: a két kiváló magyar dzsesszgitáros, Eichinger Tibor és Keri Gábor duója többnek ígérkezik egyszerű dzsesszstandardok két gitárra adaptált változatánál. Mindketten több zenekar számára és természetesen a sajátjaikénak is komponálnak, így műsorukban saját szerzemények és tradicionális magyar népzenei elemek adaptációi is felcsendülnek. A két művész nemrégiben rögzített koncertanyaga két erdélyi magyar zeneszerző-óriás, Kurtág György és Ligeti György zongoradarabjainak két gitárra átdolgozott saját átiratain alapszik – és természetesen rengeteg szabad improvizációnak is helyet ad.

A duó fellépését három karácsonyi koncert követi: de-cember 20-án, kedden délután 5 órától a Les Papillons gitáregyüttes lép fel Kováts Anna Tünde vezénylése alatt. Közreműködik egy fuvolaszextett (mentor: Geréb Jolán), egy csellótrió (mentor: Kováts István), egy zongora-hegedű duó (mentor: Vass Edit), illetve egy gyermekkórus (vezényli Szász Emese). 

December 21-én, szerdán este 8 órakor kerül sor a Christmas Jazz Night című estre, amelyen a hazai és nemzetközi dzsesszélet legendás alakja, Harry Tavitian zongorista lép fel – a művészt ezúttal is Cserey Csaba dzsesszdobos kíséri. Marosvásárhelyi karácsonyi koncertjén avantgárd dzsesszt és archaikus bluesmuzsikát játszik.

A decemberi sorozatot egy hagyományos rendezvény zárja: ez ugyancsak karácsonyi koncert, de a nehezebb súlycsoportból – ez évben is sor kerül az Eurock Christmasre az Oli!Management szervezésében. A december 23-án este 7 órától tartandó Rockkarácsonyon fellép a helyi S.P.A.W.N. és az Emberi Dolgok nevű Ossian-tribute formáció, valamint egy GBOB-nyertes együttes, illetve a főzenekar – utóbbiak kilétéről a későbbiekben olvashatnak.