csütörtök, május 24, 2018

Az autósztráda károsultjai

Építik az autósztrádát. Építgetik. Némelyek szerint inkább matatnak. A tél ezt a matatást is leállította. Amikor az időjárás kedvező, szinte naponta hat-hét kilométert sétálunk a Marosugra – Gyulas útszakaszon, ahol akarva-akaratlanul szemtanúi lehetünk a félbehagyott útépítési matatásnak. Az ilyen lassú járatú munkálatoknál még többet fognak kérni a sztráda kilométereiért. Mert tudjuk, hogy az idő pénz, s a drága idő sok pénzt kér. És ki fogja megfizetni, azaz kivel fogják megfizettetni az autósztráda költségeit? Ha nem is az egész sztrádaépítésért járó összeget, de legalább egy elég jelentős részét azokkal a földtulajdonosokkal, akiktől kisajátítják vagy már kisajátították a földparcelláikat. Ennek a megállapításnak a helyességéről meggyőződhetünk, ha elmegyünk az érintett települések polgármesteri hivatalába, ahol a hirdetőtáblákra fölragasztott „földadományozó” állampolgárok névsorával, kisajátított parcellarészeivel, ezek fölértékelt árjegyzékével találkozhatunk. De mielőtt a fölbecsült négyzetméternyi földek értékére terelnénk a figyelmünket, említsük meg azt is, hogy mit veszünk észre. Ha a harminc méter széles autósztráda hosszában szeli át a kisajátított földterületet, és ez a jobbik eset, akkor a tulajdonosnak még megmarad két-három méter széles vagy egy ennél nagyobb földszelet, hiszen csak annyit fizetnek ki az elrabolt parcelláért, amennyit fölhasználnak. Viszont, ha keresztben szeli át az autósztráda azt az egy-két holdnyi vagy hektárnyi földet, akkor a földtulajdonos majd bosszankodhat azon, hogy milyen kerülő utakon közelítheti meg a széttépett „telkét”. És most térjünk át a földtulajdonosok számára igen sok problémát okozó sztrádaépítésnek egy másik figyelmet érdemlő kellemetlenségére: a becsapásra. Kiszámítottam, hogy a polgármesteri hivatal táblázata szerint mindössze 2,70 lejt fizetnek egy négyzetméternyi földért, ami kb. 60-65 eurócent lehet. 

Ha az ember csak hagymát termesztene az idén ekkora földdarabkán, legalább két eurót szerezhetne vele a piacon. Hát akkor mennyi hasznot hozna éveken, évtizedeken egy ekkora ellopott földdarab? Még ha 4-6 eurót adnának egy négyzet-méterért, az sem lenne tisztességes vásár. 

Hogy kik és milyen pénzzel építtetik az osztrák Strabag céggel ezt az autósztrádát, és honnan van a becsületes úton szerzett többi pénzük, remélem, ez is ki fog derülni a törvényes elszámoltatáskor.

Birtalan János