szombat, április 21, 2018

Az allergiás szénanátha gyógyítható!

Állandó bedugult orr vagy bosszantó orrfolyás? Könnyezés, tüsszögés, viszkető szem és orr vagy visszatérő köhögés kínozza önt vagy gyermekét? – ezek az allergiás szénanátha első figyelmeztető jelei lehetnek!

Az allergiás szénanátha, más néven rhinitisz azoknál fordul elő, akiknek a szervezete túlérzékennyé válik valamelyik környezeti allergénre (házipor-atka, különböző penészgombák, pollenek, állati hámsejtek). A házon belüli allergének általában egész évben, folyamatosan, alattomosan okoznak tüneteket, melyek nem túl feltűnőek, úgymond az érintett hozzászokik, elkönyveli magában, hogy nehezen kap levegőt, gyakori megfázásként kezeli az állapotot.

Ennél sokkal „zajosabban” nyilvánulhat meg a pollenek és kinti penészgombák okozta szénanátha, heves orrfolyással, könnyezéssel, kötőhártya-gyulladással (a beteg gyakran szemész szakorvoshoz fordul), akár asztmaszerű légzési nehézségek is felléphetnek. Az allergiás szénanátha csökkenti az iskolai vagy munkahelyi teljesítőképességet, a koncentrációt, az alvás minőségének a rovására megy.

 

Miért veszélyes az allergiás szénanátha?

„Ez a gyermek egyfolytában meg van hűlve. Télen-nyáron. Egy hetet jár óvodába, iskolába, kettőt otthon kezelem.” „Kibírom évente azt az 1-2 hónapot, amíg tart a virágzás. Mi bajom lehetne?” „Ajánlott a szomszédom/ismerősöm gyógyszert, a tavaly mintha segített volna. De az idén már nem igazán.” 

A fentiek gyakran elhangzanak az allergológiai szakrendelésen, pedig nagyon fontos tudni, hogy az allergiás szénanátha idővel súlyosbodik, állandósult légúti szűkületet okozhat. Magas az asztma kialakulásának rizikófaktora: kutatások bizonyították, hogy 100 allergiás szénanáthában szenvedő emberből kezeletlenül pár éven belül 50 nagy valószínűséggel asztmás lesz. Mivel az allergiás megbetegedés főleg gyermekeket és fiatal, aktív felnőtteket érint, az allergiás szénanátha kimenetele aggasztó lehet. Viszont a folyamat elkerülhető, a probléma orvosolható.

 

Az allergiás szénanátha kezelése

Két választási lehetőségünk van, viszont gyakran kombináljuk a kettőt. Gyógyszeres kezeléssel a tüneteket csillapítjuk, a szervezetbe olyan anyagot juttatunk be, amivel gátoljuk az allergiás tünetek megjelenését (gátoljuk a hisztamin felszabadulását), csökkentjük a szem és orrnyálkahártya allergiás gyulladását.

A másik út az allergénspecifikus immunoterápia, amivel kigyógyulhatunk bizonyos típusú allergiás szénanáthából.

 

Mi is az allergénspecifikus immunoterápia, és kiknek ajánlott?

Célzott kezelés, melynek segítségével nemcsak az allergia tüneteit fedjük el, hanem valódi gyógyulást érhetünk el. Nem fájdalmas eljárás, nyelv alatti cseppek vagy tablettás kiszerelésben kapható, alkalmazása 3–5 évig ajánlott, hazánkban jelenleg házipor-atka, macska-, kutyahámsejt, különböző pollenek (nyírfafélék, pázsitfüvek, parlagfű, fekete üröm stb.) vagy penészgomba-szenszibilizáció okozta allergiás szénanátha kezelésére van lehetőség. Alkalmazása egyszerű, veszélytelen, otthon, a beteg által történik, és hosszú távon megvéd új allergiák kialakulásától. Sőt, lehetőség van méh- és darázscsípés okozta allergia kezelésére is!

Gyermekek esetében 5 éves kor körül bátran alkalmazható. A meggyógyult allergiás szénanáthából nem lesz asztma.

Az immunoterápiás kezelést allergológus szakorvos javasolhatja a megfelelő kivizsgálások után. 

 

Kiknek nem ajánlott?

Napi alkalmazása kitartást igényel, hatása eléréséhez 3 évig kell adagolni. Az idő előtt megszakított kezelés nem vezet a várt eredményhez. Ugyanakkor nem javasolt autoimmun betegségben, daganatos vagy nagy rizikófaktorú szívbetegségben szenvedőknél, illetve nem kontrollált asztmásoknál.

 

Az allergia kimutatása a tüneteket kiváltó ok azonosítására

 Ez történhet bőrteszteléssel (prick teszt), az eredmény gyors és fájdalommentes, feltétele, hogy a beteg ne kapjon előtte allergiaellenes kezelést. Amennyiben a bőrteszt nem kivitelezhető, vérből, allergiás ellentestek kimutatásával azonosítjuk az allergiás szénanátha kiváltó okát.

Légzőszervek vizsgálata – mivel az allergiás szénanátha az asztma kialakulásának rizikófaktora, és ez a nyálkahártyák allergiás gyulladásos megbetegedése, amennyiben légzőszervi panaszok állnak fenn, a pácienseket kivizsgáljuk ebben az irányban is. Légutak gyulladási fokának vizsgálata – FeNO –, légutakból kilélegzett NO mérése: egyszerű, fájdalommentes és perceken belül eredményt ad. A kilélegzett NO emelkedett értéke légúti gyulladásra utal, indirekt markere a leggyakoribb krónikus légúti gyulladásnak, az asztmának.

Spirometriás próba, mely a légutak szűkületéről, illetve annak gyógyszeres javíthatóságáról ad információt.

A teljes kivizsgálás ajánlott, mert így tudunk érdemben foglalkozni az allergiás szénanáthával, annak következményeivel, és az optimális, a páciensnek megfelelő kezelést kiválasztani.

Dr. Albert Kinga allergológus

Albert Optimun Medicals – Sepsiszentgyörgy