kedd, április 24, 2018

Az adókáosz árnyalatai

Vicc a tetőfokon, ami mostanában az adók körül zajlik. Adott egy kormány, amely programjának leglényegesebb eleme a közszolgák béreinek emelése. Erre fel napok óta több ezer adóhivatali alkalmazott áll spontán sztrájkban, mivel állításuk szerint az ő béreik nemhogy emelkedni, egyenesen csökkenni fognak. Azt eddig is tudtuk, hogy a bértörvény kapcsán a szakszervezetekkel nem egyeztettek, így várható volt, hogy nem mindenki fog tapsolni a közszféra bérreformjának még az érintettek körében sem, de az már egyenesen kabaréba illik, hogy pont az állam bevételeinek összegyűjtéséért felelős intézményt sikerül a kormányzatnak sztrájkra késztetnie meggondolatlan lépéseivel.

Persze az adófizető szemszögéből nézve ez inkább tragikomédia, pláne azok számára, akik a munkabeszüntetés miatt nem tudnak valamilyen dokumentumot határidőre leadni az adóhatóságnál. Olyan is megtörténik manapság, hogy az adóhivatal kérdés nélkül végrehajtási eljárást indít olyan cég ellen, mely rendszerint minden kötelezettségét naprakészen fizeti, csak egyszer éppen egy banki alkalmazott mulasztása miatt nem jut el időben az adópénze a kincstárba. Így adódik a kérdés, hogy aki a munkabeszüntetés miatt csúszik ki valamilyen törvényes határidőből, azzal hogy fognak eljárni, főleg, ha, mint hírlik, a munkabeszüntetés spontán volt, tehát igen nehéz a felelősségi vonatkozásait tisztázni. Az adóhivatali sztrájk megoldása, úgy tűnik, a parlament kezében van, ahol a bértörvény vitája is zajlik, de ha nem oldják fel a helyzetet a hónap vége előtt, amikor számos dokumentum leadásának van a határideje, az adófizetők is meggondolhatnák a sztrájkba lépést.

Azt is többször említettük már, hogy gazdag országban élhetnénk, ha bevezetnék a bolondságadót. Ebben erősített meg a minap egy újabb politikus, a kisvállalkozói szféráért felelős államtitkár, aki szerint jövő de-cembertől kizárólag interneten lehet majd befizetni a különböző illetékeket és hozzájárulásokat. Ez amúgy nem is volna rossz ötlet, csak valószínűleg az nem ér el az illető tudatáig, hogy szép hazánkat nem csupán városi környezetben élő adófizetők lakják, akiknél megszokott a bankkártya, és a szélessávú internethasználat is mindennapi rutin számukra. Hanem bőven van olyan település is, ahonnan nem csak ezek a szolgáltatások hiányoznak, de még a postás is legfeljebb hetente csenget kétszer. Ha járható a köves út. Vagy talán arról lenne szó, hogy aki számára ezek a technikai vívmányok nem elérhetőek valamilyen okból, azt mentesíteni készülnek az illetékfizetési kötelezettség alól? Mert az már felmerült a sokat emlegetett, de koherens tervezet formájában eddig még sehol nem látott adóreform kapcsán, hogy bizonyos jövedelemszint alatt adómentesség bevezetését fontolgatják, és ez a kormányzat eddig sem volt híján a fantáziának.