csütörtök, május 24, 2018

Az adócsökkentésből származó hasznukat béremelésre fordítják a kis cégek

A mikrovállalkozások adózási rendszerének nemrég elfogadott módosítása 955 millió lejjel kevesebb adót eredményez, ezt az összeget a munkáltatók a minimálbér-emelésből adódó fizetésemelések fedezésére fogják fordítani – mutat rá elemzésében a COFACE Románia.

A világ vezető hitelbiztosítója szakértői által végzett számítások szerint az 500 ezer eurósnál kisebb éves forgalmú cégeknek biztosított adókedvezmény révén mintegy 955 millió lejjel több marad náluk. A megtakarítást azonban a fizetésekre fogják fordítani, miután a minimálbér 16 százalékos, 1450 lejre történő emelése nyomán februártól bérkiadásaik 936 millió lejjel nőnek. 

„A helyi üzleti szféra a gazdasági válság begyűrűzése óta egyfajta polarizálódáson ment át, mivel a nagyvállalatok meggazdagodtak, a kicsik még szegényebbek lettek. Éppen ezért a kormány által nemrég elfogadott sürgősségi rendelet jó hatással van a kis cégekre, tízből kilenc aktív vállalkozás javára válik, ezek pedig mintegy 1,2 millió alkalmazottat foglalkoztatnak. A hatástanulmány alapján 955 millió lejjel csökken a befizetendő adó összege 2017-ben. Ennek ellenére úgy ítélem meg, hogy a pozitív hatást teljes mértékben ellensúlyozni fogják a fizetésekkel járó kiadások, olyan körülmények között, hogy a mikrovállalkozások bérköltségeinek 25 százaléka minimálbérért foglalkoztatott alkalmazottakhoz kerül” – mutatott rá Iancu Guda, a COFACE Románia igazgatója.