csütörtök, június 21, 2018

Az óvodákért tekernek

Készül a Kritikus tömeg

Vasárnap délben kerékpárosok veszik birtokukba a marosvásárhelyi Győzelem teret. A Velo Akadémia, a Marosszéki Közösségi Alapítvány és a Critical Mass közösség szervezésében minden tavasszal és ősszel megtartott biciklis felvonulást ezúttal is számos program gazdagítja. 

Akárcsak a korábbi években, ezúttal is sor kerül a Tekerj egy jó célért! elnevezésű adománygyűjtő és egyben közösségépítő akcióra. Idén a szervezők az adományokból legalább három marosvásárhelyi óvodát szeretnének tíz-tíz futóbiciklivel és más, a kisgyermekeket kerékpározásban segítő fejlesztő eszközökkel ellátni. Az akcióra benevezőknek a 20 vagy 40 lejes kezdőcsomag megvásárlása után a megszokott forgatókönyv szerint a központból a város területén elhelyezett kilenc pecsételőponthoz kell eljutniuk, majd vissza kell térniük az információs sátorhoz, ahol leadhatják a lepecsételt nyereményszelvényeket, amellyel részt vehetnek a Tekerj tombolán. A fődíj a Decathlon üzlet által felajánlott B-TWIN Rockrider kerékpár lesz. Az adománygyűjtő játék 13 órakor kezdődik, a kerékpárosoknak 17 órára kell visszaérniük a kiindulóponthoz. A tombolahúzás 17.15-től zajlik.

Szintén 13 órakor kezdődik a Creactivity Egyesület szervezésében a Kreaktivitás a forgalomban elnevezésű gyermekprogram, egy menetleveles, többállomásos játék, amelynek során a biztonságos közlekedés szabályait ismertetik meg a kis kerékpárosokkal. Egyebek mellett egyensúlygyakorlatokra, közlekedési táblák felismerésére, tájékozódási feladatokra, kerékpártípusok megkülönböztetésére, a zebrán való közlekedés szabályainak és a kötelező kerékpár-felszerelésnek a megismerésére, jelzőlámpa-játékokra, célba dobásra, távolságpróbára és rendőri kézjelek megtanulására, illetve érdekes szituációs játékokra is sor kerül. 

A biciklis gyermekek felvonulása, a Critical Mass Junior 16 órakor kezdődik, a résztvevők a főtért kerülik meg. 16.30-kor a gyerekek számára tartanak tombolahúzást, a legszerencsésebbikük egy új kerékpárral térhet haza.

A felnőtt kerékpárosok 18 óra előtt öt perccel emelik magasba járgányaikat, majd 18 órakor elindul a kritikus tömeg. A felvonuláson – amely a Győzelem tértől indul, és az 1918. December 1. úton, a Pandúrok sétányon, a Predeal, majd a Dózsa György utcán át újra visszatér a főtérre, ezt követően pedig a Forradalom, az 1989. December 22., Hajnalcsillag, Béke, Csónakos és Tutaj utcát érintve a Sörpatikáig halad – ezúttal sem vehetnek részt 14 év alatti gyermekek. 

 

Szászrégenben is felvonulnak

Egy nappal a marosvásárhelyi Kritikus tömeg rendezvény előtt a Szászrégeni Közösségi Alap is megszervezi a biztonságos kerékpáros közlekedést népszerűsítő, kerék-párutak fontosságát hangsúlyozó akciót. A résztvevők szombaton 14 órakor gyülekeznek a városközpontban, a régeni polgármesteri hivatal épülete előtt. A program során – akárcsak a megyeszékhelyi akción – a szervezők a tíz leggyakoribb balesettípusra is felhívják a jelenlevők figyelmét, illetve húsz kerékpározás mellett szóló érvet sorakoztatnak fel. A rendezvény kínálatából az ügyességi próbák és a gyermekeknek szóló tevékenységek sem hiányoznak. A szászrégeni biciklisek felvonulása várhatóan 17 órakor kezdődik.