kedd, május 22, 2018

Avram Iancu Technológiai Líceum

Szakoktatás és mesterségek vására

A volt könnyűipari líceum évtizedek óta több marosvásárhelyi gyárnak szolgáltatta a munkaerőt. A gazdasági átalakulást követően azonban csökkent a szakiskolák népszerűsége, így némiképpen átalakították a profilt. Sikerült olyan szakmák oktatását felvállalni, amelyek keresettek ugyan a munkaerőpiacon, csak egyre kevesebben választják a szakoktatást. Erről beszélgettünk Rucoi Adrian mérnök-igazgatóval. 

– Egyre kevesebb szülő irányítja gyerekét szakiskolába, mert nincsenek tisztában azzal, hogy olyan szakmát kellene válasszanak, amelyet a gyermek szeret, és ami megfelel készségének, tudásszintjének. Nem kell lebecsülni a szakiskolát az elméleti líceumokkal szemben. Ha a gyerek elvégzi a szakiskolát, lesz egy alapképzése, egy szakmája, majd estiben érettségizhet, és ha tovább akar lépni, bármely műszaki egyetemet elvégezheti. A szaktudást nem veszi el senki – mondta az igazgató, majd hozzátette: az érdeklődés hiánya annak is betudható, hogy Marosvásárhelyen megszűntek a gazdasági egységek. Korábban úgy építették fel a rendszert, hogy mindegyik ipari egység fenntartotta az iskolát, támogatta anyagilag, az iskola pedig a szakembereket képezte a gyár számára. Ma is van munkahelyi gyakorlat, csak valahogy megváltozott a hozzáállás. A szülők azt akarják, hogy gyerekeik „többet érjenek el az életben”, mint ők, ezért, akik kétkezi munkások voltak, többnyire elméleti líceumba irányítják őket, holott lehet, hogy nem bírják meg azt az oktatási formát, és le sem érettségiznek. A hagyományos fémforgácsoló szakma iránt nincs érdeklődés, ezzel szemben mindenki autószerelő akar lenni vagy valamilyen szolgáltatást végezni. A „piszkos” munkát kerülik. 

Az Avram Iancu Technológiai Líceum megőrizte a hagyományos készruhagyártó profilt. A diákok saját műhelyben és cégeknél gyakorolhatnak, míg a kereskedelmi szakmát tanulókat a nagyáruházak fogadják be. Az utóbbiaknál nyáron akár pénzt is lehet keresni – mondta az igazgató. A líceum képviselői ismertetik a lehetőségeket, több általános iskolában is megfordultak, de még mindig kevesebben jelentkeznek, mint ahány hely van. 

Az iskola szakkabinetekkel, sportteremmel, könyvtárral, multimédiás teremmel, laboratóriumokkal várja diákjait. 

A líceum a 2018/2019-es tanévre nappali tagozaton 28-28 helyet kínál kereskedelmi technikusi szakmában román és magyar tannyelvű osztályban. Ezenkívül 28 hely van kereskedő-elárusító szakmában román, illetve készruhagyártó szakmában 28 hely magyar és 28 hely román tannyelvű osztályban, valamint posztliceális oktatásban az esti tagozaton 28 hely menedzserasszisztens szakon. Az esti tagozaton 28-28 hely van, ahol textilipari technikusokat képeznek kilencedik és tizenegyedik osztályban, román nyelven.