vasárnap, május 27, 2018

Angol és francia nyelvű vetélkedő

Géczi Áron, Vécsei Szabolcs, Császár Mónika, Portik Kriszta, Fancsali Kinga (Fotó: Haller Béla)

Az október 5-i pedagógusnap kötetlenségét használta ki a Traian Săvulescu nevét viselő mezőgazdasági szakközépiskola, hogy visszakanyarodjon a nyelvek szeptember végi Európa-napjának tematikájához, és hatodszorra rendezze meg a szaklíceumok angol és francia nyelvű vetélkedőjét. A plakátszerkesztés online versenye révén országossá terebélyesedett kezdeményezés idén gyorsan pergő műsorával lepte meg az „élőben” versenyzőket, 13 középiskola 5–5 diákból álló csapatát, köztük – idén először – négy elméleti líceum tanulóit. Az írás- és szóbeli megmérettetés az európai fővárosokra vonatkozó, illetve az általános műveltséget felmérő tesztkérdésekből állt, majd a diákok a konferenciateremben egymás mellett működő 10 műhelyt vették sorra, rendre versírásba, rejtvényfejtésbe, szövegfordításba vagy pantomimjátékba kapcsolódva be. A díjkiosztást megelőzően társaikat hallgathatták, akik klasszikus és kortárs slágerek előadásával próbálkoztak, legtöbbször igen sikeresen. 

Az elméleti líceumok kategóriájában a Bolyai csapata végzett az első helyen, az Unirea és az Al. Papiu Ilarian főgimnáziumok kerültek a második, illetve harmadik helyre. Dicséretben részesült a marosújvári Petru Maior Elméleti Líceum. A szakközépiskolák versenyében az Elektromaros, az Avram Iancu és a Ion Vlasiu nyert dobogós helyezést, a szervező Traian Săvulescu Mezőgazdasági Szakközépiskola és a kolozsvári Napoca Szakkollégium a dicséreten osztozott.

Kiemelendő a szervező nyelvtanár csapat (dr. Raduly Daniel, Ciuchină Veronica, Kendi-Szakács Huba, Petriş Alina) és a vendéglátó iskola vezetőségének hozzájárulása.