hétfő, június 25, 2018

Andrej Babis kormányalakításra készül

Cseh választás

Elutasítja az európai integráció mélyítését és az illegális bevándorlást, Csehországot pedig egy nagyvállalat mintájára szeretné irányítani Andrej Babis, a hétvégi képviselőházi választásokon győztes jobbközép ANO mozgalom elnöke, a cseh kormányfői tisztség valószínű várományosa.

Mindezeket a gondolatokat az a „szerződés” tartalmazza, amelyet Andrej Babis amerikai stílusban még a választások előtt ajánlott fel az ország lakosságának. Miután mozgalma győzött a választásokon, és Babis minden bizonnyal kormányalakítási megbízatást kap Milos Zeman államfőtől, a dokumentumban megfogalmazott elvek nagyobb súlyt nyertek.

Andrej Babis álláspontját a választások előestéjén lezajlott tévévitában is megerősítette. „Nem akarok további integrációt, nem akarok eurót” – jelentette ki Babis a Nova kereskedelmi televízióban. „Az euró bevezetése nem előnyös sem az állam, sem a társadalom számára” – mutatott rá a politikus. Azt mondta, hogy az Európai Uniónak alapvető reformokra van szüksége.

Babis leszögezte: szükség van arra, hogy „az EU-ban a kormányfőknek és az államfőknek legyen döntő befolyása”, és „ne a brüsszeli hivatalnokoknak”. „Meggyőződésem, hogy az eddiginél aktívabbnak és kezdeményezőnek kell lennünk” – tette hozzá Babis, aki korábban külpolitikai témákban nem nagyon foglalt állást.

A multimilliárdos vállalkozó, aki a 2013-as előrehozott képviselőházi választások nyomán alakított Sobotka-kormány pénzügyminisztere lett, politikusi minőségében is inkább gazdasági és belpolitikai kérdésekben nyilatkozott. Általános bírálatot váltott ki az a véleménye, hogy az országot is egy nagyvállalat mintájára kellene irányítani, a parlamentben a hatékonyság érdekében korlátozni kellene a parttalan vitákat, és fel kellene gyorsítani a döntéshozatalt. Ez a gondolat az általa kínált „szerződésben” újra felmerült. „Igyekezni fogok hatékonyabbá tenni a közintézmények működését, és Németország mintájára átalakítom a képviselőház működését, hogy korlátozzam a politikusok felesleges és értelmetlen fecsegését” – írta. Andrej Babis jelenleg Csehország második leggazdagabb polgára. Vagyonát a közelmúltban a Forbes magazin 88 milliárd koronára becsülte. Más, a cseh sajtóban megjelent becslések szerint Babis vagyonának értéke 130-140 milliárd korona lehet.