szerda, május 23, 2018

Alkotmányellenes a CSM működését szabályozó törvény több előírása

Alaptörvénybe ütközőnek ítélte az alkotmánybíróság a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) működését szabályozó törvényt módosító jogszabály több rendelkezését – közölte kedden a taláros testület.

Valer Dorneanu alkotmánybírósági elnök szerint öt pontban találták alkotmányellenesnek a törvényt. Ezek közül az egyik a CSM elnökének, illetve alelnökének megválasztásáról rendelkezik. A taláros testület szerint alaptörvénybe ütközik az a kitétel, amelynek értelmében a CSM bírói részlegének elnökét nevezik ki a testület elnökévé, az alelnököt pedig az ügyészi részleg adja. Ez ellentmond az alkotmány előírásainak, ugyanis mind az elnököt, mind pedig az alelnököt a plénumnak kell megválasztania – hangsúlyozta Dorneanu. Hozzátette, egyöntetű szavazással alkotmányellenesnek ítélték azt a rendelkezést is, amelynek értelmében a Román Hírszerző Szolgálat tevékenységét ellenőrző parlamenti bizottságnak ellenőriznie kell a CSM-tagok arra vonatkozó nyilatkozatait, hogy nem voltak a politikai rendőrség tagjai. 

Korábban a bírák és ügyészek jogállását szabályozó törvényt módosító jogszabályt, illetve az igazságügy megszervezéséről szóló törvény módosítását is részben alkotmányellenesnek ítélte a testület.