szombat, április 21, 2018

Akik hittek a segítségben

Gazdaságfejlesztés Marossárpatakon
Fotó: Nagy Tibor

A marossárpataki gazdák közül 97-en pályáztak a maros-mezőségi gazdaságfejlesztési program keretében a magyar kormány által biztosított támogatásokra. A legtöbben a községközpontból, 17-en Pókából, öten Pókakeresztúrról nyújtották be pályázati iratcsomóikat. Kozma Barna polgármester szerint voltak, akik nem hittek a Pro Economica Alapítvány által lebonyolított programban, így nem is ragadták meg a felkínált lehetőséget. Az elmúlt hetekben azonban a kételkedők is láthatták, hogy az igényelt munkagépek és egyéb, gazdaságfejlesztő eszközök, felszerelések megérkeztek.

 

Az új traktortól a disznófarmig 

A sárpataki Orbán Ferenc traktorvásárlásra pályázott. Ottjártunkkor elégedetten mutatta vadonatúj, 50 LE-s szerzeményét, amelyért igen hálás a magyar államnak és a Pro Economica Alapítványnak. Eddig egy német gyártmányú, régi traktorral dolgozott, amelyet mindegyre javíttatni kellett. A karbantartás sokba került, ezért is örült az új gépnek, amely  minden szempontból megkönnyíti a munkát. 

– Türelmetlenül vártuk, de most már megvan – nyugtázta a 62 éves gazda, aztán kérésünkre fordított egyet az időkereken.    

– 38–40 évet dolgoztam a Mobex bútorgyárban asztalosként. A faragászati részlegen voltam, szerettem ott nagyon. Nem gondoltam volna, hogy egyszer tönkremegy a gyár. A gazdálkodással már a munkás éveim alatt megpróbálkoztam, lovunk, tehenünk is volt, kínlódtunk eleget. Tíz-tizenöt évvel ezelőtt kezdtem komolyabban foglalkozni a mezőgazdasággal, miután elkerültem a gyárból. Három és fél hektár földünk van, azt műveljük, a fiam is segít. Kukoricát, árpát, zabot, krumplit termesztünk, a gabonát a helyi piacokon értékesítjük. Most szeretnénk megpróbálkozni a lucernával is, annak ugyanis nagyon jó ára van.

Orbán Ferencet további jövőbeli terveiről is megkérdeztük. Elmondta, hogy lassacskán szeretnék bővíteni a felszerelést, az új traktor mellé további munkagépeket vásárolnak majd. Idén a termelésre fektetik a hangsúlyt, jövőben pedig egy disznófarmot hoznának létre. Meg is van a telek, ahova az ólakat tervezik, és természetesen mindent szakszerűen végeznének el, lefolyókkal, ülepítővel. 

– Úgy gondoltam, önerőből vágok neki ennek a beruházásnak, ha az idei termés után biztosítani tudom az állatoknak a megfelelő mennyiségű takarmányt – tette hozzá a gazda. Orbán Ferencnek két unokája van, egy tízéves kislány, aki látogatásunkkor iskolában volt, és egy három és fél éves fiúcska, Máté. 

– Övé lesz majd egyszer ez a traktor – simította meg a nagyapa a feltűnően értelmes, mosolygós kisfiú fejét, aki kedvenc kakasát is megmutatta nekünk.

Szaporodó fóliasátrak Pókában

A pókai Gábor Magyar és felesége, Ella 33 ezer lejre pályázott, amelyből fóliasátrakat szándékoztak vásárolni (mint ismeretes, a pályázóknak az összeg 25 százalékát kellett biztosítaniuk). A zöldségtermesztésen alapuló gazdaság fejlesztését szolgáló felszerelést április első felében meg is kapták. Látogatásunkkor már állt a szimpla és a dupla falú sátor fémszerkezete, a fóliák felhelyezése volt még hátra. A házaspár paradicsomot termeszt majd az új sátrakban. Gáborék egy évtizede foglalkoznak zöldségtermesztéssel, négy fóliasátruk már volt.

– Különféle paradicsomfajtákat, uborkát, hagymát, paprikát termesztünk, kültéri termesztésben káposztánk, karfiolunk, karalábénk, padlizsánunk is van – mutatták sorra a régebbi fóliasátrakban, illetve a sátrakon kívül zöldellő kincseiket. Ella arról is felvilágosított, hogy a magokat az interneten szokták kiválasztani, forgalmazóktól vásárolják. A hagyományos magok mellett rendszerint drágább F1 hibrid vetőmagot is vesznek. Az úgynevezett „keltető” sátorban olyan különlegességek is megtalálhatók, mint a törpe, a fekete vagy lila színű paradicsom. A tálcában nevelt palántákat nemsokára pikírozzák, azaz különültetik. Zöldségeiket a megyeszékhelyi piacokon értékesítik, a palántákat a Cuza Voda utcai nagypiacon, a termést a November 7.-ben. A két új fóliasátorral megsokszorozódik a kínálatuk – értettek egyet Gáborék.