vasárnap, április 22, 2018

Adventi kézművesvásárok

A helyi értékeket népszerűsítik
Sokan meglátogatták az első madarasi vásárt - Fotó: Gligor Róbert László

A múlt hét végén elkezdődött a vidéki adventi vásárok sora. Szombaton Backamadarason, vasárnap Nyárádszeredában szerveztek alkalmat a termelők és vásárlók találkozására, advent harmadik vasárnapján még bővebb lesz a kínálat.

Szombaton délután szervezett vásárt a Közép-Nyárádmentén a megújult, megfiatalodott Backamadarasért Egyesület. A megnyitón Báthori Zsuzsanna egyesületi vezető örömét fejezte ki, hogy kézművesek sokasága töltötte be a kultúrotthont, hiszen ezzel is ösztönözni szeretnék az embereket, hogy ilyen termékeket vásároljanak, és ezeket helyezzék majd a karácsonyfa alá. Szőcs Antal polgármester úgy véli, a szűkebb kör ellenére is érdemes ilyen vásárt szervezni, mert ha nem is lesz nagy pénzforgalom egy ilyen alkalmon, az emberek megismerik egymást, ezek a termékek a mieink, helyiek, nyárádmentiek, és sokkal nemesebb, szebb, jobb itt vásárolni, mint egy hipermarketben.

A kultúrotthonban adventi zene, meleg tea, bor és jó hangulat fogadta a termelőket, árusokat, majd 15 és 19 óra között a vásárlókat is. A nem kis teremben felállított asztalokon szebbnél szebb horgolt és hímzett darabokat, szőtteseket, varrottasokat, dísztárgyakat, az üveg- és bútorfestés helyi termékeit, kerámiából, fából, újrahasznosított papírból, gyurmából és féldrágakövekből készült ékszereket, valamint adventi koszorúk színes, ötletes skáláját találta felsorakoztatva a szemlélődő és vásárló közönség. De nem hiányozhattak a házi finomságok, a kürtőskalács, a bejgli, a sütemények sem, és igazi mézeskalács házikót is hoztak. Egyik sarokban szörpöket kínáltak, mellette zakuszkát, házi paradicsomkrémet, savanyúságokat, valamint őrölt csombor-, kapor-, zeller-, bazsalikom-, lestyán- és petrezselyemzöldet tartalmazó fűszerkeveréket is.

A helyi értékesebb

Báthori Zsuzsanna szervező érdeklődésünkre elmondta: elsősorban a községbeli termelőknek, kézműveseknek szerettek volna értékesítési lehetőséget teremteni, de akkora volt az érdeklődés máshonnan is, hogy senkinek nem mondtak nemet. A vásárra 22 árus jelentkezett, 17 el is jött, a legtöbben Madarasról és a szomszédos Szentgericéről, de érkeztek Sóváradról, Nyárádszeredából és Koronkából is. A szervező sikernek minősítette az egyesület első ilyen kezdeményezését, hiszen egész délután folytamatosan érkeztek a vásárlók, és olyan személyeket is láttak, akik ritkán mozdulnak ki otthonról. Az emberek ilyenkor többet költenek bevásárlásra, szeretteik megajándékozására, ezért szeretnék rávezetni őket, hogy helyi termékeket vásároljanak, hiszen ez értékesebb. Az árusokat saját cégér készítésére is ösztönözték, ezeket pedig értékelték is a délután folyamán, a legjobbnak talált alkotás készítőjét, a madarasi ifj. Szigeti György bútorfestőt díjazták is. A szervezők remélik, hogy a következő években tovább tudják fejleszteni a kezdeményezést, és lesz folytatása.

Nyárádszeredában is elkezdődött

A Judit-napi vásároknak Nyárádszeredában nagy hagyománya van, ezért több éve ezzel nyitják meg az adventi vásárokat. Így történt most is, vasárnap a művelődési ház előcsarnokában és az épület előtti téren várták a vásárlókat. Délután szinte mind helyi kézművesek portékáit lehetett szemügyre venni: illóolajok, festett tárgyak, bőrdíszműves termékek, ékszerek, horgolt és dísztárgyak, szőttesek, szörpök, viaszgyertyák, ikebanák, adventi koszorúk sorakoztak az asztalokon, de jobbágytelki szalma- és csuhédíszeket is lehetett venni. A kézműves termékek és népi dísztárgyak iránt nemcsak vidéken, hanem már a nagyvárosokban is nő az érdeklődés – mondta el készítőjük, Orbán Veronka, aki szombaton a vásárhelyi néprajzi múzeum meghívottja volt, és sokan szemügyre vették nemcsak a kész munkáit, hanem a jobbágytelki szalmacsíkok és dísztárgyak fonását is kipróbálhatták. 

A hét végén folytatják

E hét végén háromnapos lesz Szeredában az adventi vásár, péntek reggeltől vasárnap estig várják az érdeklődőket, és nemcsak vásárlásra lesz lehetőség, hanem a felnőtteknek méhészeti előadásokat is tartanak, a gyerekek a mézeskalács-készítést is kipróbálhatják, az apróságok a helyi idősotthon karácsonyfájának feldíszítésében is részt vehetnek. Szombaton Szovátán is megszervezik a hagyományos adventi kézművesvásárt, a fürdőváros lakóit már reggeltől várják a városközpontban, a placcon. Mindkét kisvárosban a vásárok és kapcsolódó rendezvények mellett ugyanazokon a helyszíneken gyújtják meg vasárnap este az adventi harmadik gyertyát is.