hétfő, június 25, 2018

Adománybolt Marosvásárhelyen

A bevétellel a rákos gyerekeket segítik
Fotó: Nagy Tibor

Kolozsvár után másodikként Marosvásárhelyen nyitott adományboltot a rákos gyerekeket felkaroló Little People Egyesület. Ide bárki beviheti már nem használt, de még jó állapotban lévő dolgait, legyen az ruhanemű vagy használati tárgy, az ezek értékesítéséből befolyt összegeket pedig a rákos gyerekek javára fordítják.

Az adománybolt az a hely, ahol a régi holmikat egy nemes cél érdekében értékesítik. A közösségi oldalakon is számtalanszor kerül szóba, hogy hová vihetjük a ruhaneműt, lábbelit, amit kiselejtezünk a szekrényből, ugyanis általában tökéletes állapotban vannak, amiket már nem hordunk, de sajnálunk a kukába dobni, és szeretnénk, ha jó helyre kerülnének. Erre nyújtanak kiváló megoldást az adományboltok, amelyeknek Nyugaton hagyományuk van, az emberek előszeretettel viszik oda be a dolgaikat, mert tudják, hasznos célt szolgál az ezek értékesítéséből származó jövedelem. Ugyanakkor a vásárló is jól jár, hiszen jelképes összegért jut hozzá jó állapotban lévő, minőségi darabokhoz. 

A Little People Egyesület alig fél éve nyitotta meg az első adományboltot Kolozsváron, majd nemrég Marosvásárhelyen, a Tudor negyedben, az 1918. December 1. út 206. szám alatt nyílt meg a második ilyen bolt, ahol hétfőtől péntekig 9-17 óra között várják az adományozókat, illetve a vásárlókat. A közösségi oldalon közzétett felhívásuk szerint adományozni lehet jó minőségű ruhát, könyveket, illetve olyan használati tárgyakat, amelyeket az emberek tovább szeretnének adni. – Ezen tárgyak értéke mások számára segítséget jelent. Szervezhetsz gyűjtést az iskoládban, a munkahelyeden vagy a lakónegyedben, az adományboltban értékesítjük az adományozott tárgyakat, a bevételt pedig a Little People Egyesület tevékenységeire fordítjuk – áll a felhívásban. 

Bölöni Edit Éva, a bolt munkatársa lapunknak elmondta, igen pozitív fogadtatásban részesült a bolt Marosvásárhelyen, ugyanis alig három hete nyitottak, és máris sokan látogattak el hozzájuk. Az eddigi adományozók zömében ruhaneműt, lábbelit vittek be, de akadt olyan is, aki a már nem használt gyereküléstől vagy kerékpártól vált meg. Mi több, voltak olyan nagylelkű adakozók is, akik, miután felszámolták az üzletüket, a megmaradt árukészletből címkével ellátott, vadonatúj ruhadarabokat vittek be a boltba. Viszont nemcsak ruhaneműt várnak a kezdeményezők, hanem játékokat, dísztárgyakat, de még festményeket is szívesen fogadnak. Az egyedüli elvárás, hogy jó állapotban legyenek. A beérkező adományokat jelképes áron, pár lejért értékesítik. 

A Little People Egyesület tevékenysége Románia kilenc gyermekonkológiai központjában zajlik, az adománybolt bevétele a rákos gyerekekkel folytatott mindennapi munkájukhoz szükséges anyagi támogatást biztosítja.