szombat, április 21, 2018

2020-ig be kell fejezni a kataszterezést

Agrovilág – mezőgazdaság, vidékfejlesztés, agroturizmus

Az Európai Unió 2020-ig adott türelmi időt arra, hogy Romániában befejeződjön a számítógépes kataszterezés, ezért a hatóságok megtesznek mindent, hogy beilleszkedjenek a határidőbe. Ezt túl lehet ugyan lépni, de azok a gazdák, akiknek nem térképezték fel területét, nem kapnak támogatást.

Mint ismeretes, a kormány támogatja a folyamatot, a községek polgármesteri hivatalainak kell kérvényezniük a pénzt az Országos Kataszteri és Ingatlankezelő Ügynökségen keresztül. Marius Nemeş, a Maros megyei ügynökség vezetője nemrég azt nyilatkozta a sajtónak, hogy kidolgoztak egy kormányhatározat-tervezetet, amely megváltoztatja a földterület-kategóriánként járó összegeket. 

Maros megyében a községek tulajdonában leginkább II., III. és IV. kategóriás területek vannak, hiányoznak, vagy nagyon kevés az I. és az V. besorolású föld. A II. kategóriájú földterületek feltérképezéséért hektáronként 60 lej helyett 69, a III.-ért 81 és  a IV. -ért 105 lejt fizetnének. Figyelembe véve a szaktárca költségvetését, nem nagy az árkülönbség, de ez is jobban ösztönzi majd a munkát – mondta az igazgató, hozzátéve: március 20-án értesítették a polgármesteri hivatalokat a finanszírozási eljárásról. Az önkormányzatoknak 45 napon belül, azaz május 7-ig  kell benyújtaniuk az országos ügynökséghez a kérvényt. A szerződés határértéke 155.000 lej, az aláírásától számítva 60 napon belül át is utalják a támogatást. 

Az országos kataszterezési programot az ügynökség négymilliárd lejjel támogatja saját alapjaiból, ezenkívül a Regionális Operatív Programon keresztül 312 millió eurót szánnak rá, és a program lehetővé teszi, hogy helyi költségvetésből egészítsék ki az összeget.