kedd, május 22, 2018

„Szerencsés” alkalmazottak?

Az egyik sajtóügynökség „szerencséseknek” nevezi azokat az egészségügyi dolgozókat, akik márciusra a korábbi bérük kétszeresét is megkapták, és sajnálatosnak tartja, hogy a dolgozók mintegy 10 százaléka esetében – a pótlékok összegének korlátozása miatt – bércsökkenés várható. 

Amint előre látható volt, jókora zűrzavart keltettek a rendszerben a többszakaszos helyett egylépcsős bérszintnöveléssel. Aminek szakértők szerint – a gazdasági termelés mutatóit figyelembe véve – nincs kellő fedezete. A kormány nagyot „mert” álmodni: februárban úgy döntött, a 2022-es bérszintre emeli március 1-től az állami kórházakban dolgozó főorvosok, egészségügyi középkáderek fizetését. Talán még az érintettek sem számítottak ekkora nagyvonalúságra. A puding azonban, úgy látszik, nem állja ki a próbát: a béremelésből kimaradtak bizonyos alkalmazotti kategóriák, a pótlékok korlátozásával pedig főként a kisegítő személyzet, az ápolók veszítenek. A szaktárca tűzoltást végez. Kénytelen rá. Először is pénzügyminiszteri rendelettel lehetővé tette, hogy két részletben fizethessék ki a márciusi béreket, amivel a szakszervezetek vitorlájából próbálják kifogni a szelet, elodázni a készülő tiltakozásokat. A szóban forgó rendelet szerint a márciusi fizetések második részletét április 25-ig kell kiutalni. Több kórházvezető élt is a lehetőséggel, mint például a marosvásárhelyi sürgősségi klinikai kórházé. Továbbá: Sorina Pintea miniszter az egészségügyi intézetek menedzsereitől várja a pótlékok minimalizálásával járó jövedelemkiesés kifizetését, ennek érdekében lehetővé tették, hogy a kórházak saját bevételeiket erre a célra fordíthassák. Persze ez azok esetében lehetséges, ahol van saját bevétel és az fedezi is a dolgozók jövedelemkiesését. Az intézkedés ideiglenes jellegű, az illetékesek megoldást ígérnek nemcsak a bérek szinten tartására, hanem a visszás esetekre is. Mindeközben az egészségügyi szakszervezetek nagyszabású tüntetésekre készülnek, igazságtalannak tartva a 2022-es bértörvényt. A kolozsvári kardiológiai intézet több mint száz alkalmazottja tegnap beszüntette a munkát, és spontán tiltakozásba kezdett, az elmúlt napokban több intézményben is volt hasonló megmozdulás. 

A hónap végéig tehát kiderül, hogyan oldódik meg az egészségügyi dolgozók béremelésének ügye, lesznek-e további elégedetlenségek a rendszerben. A szaktárca európai szintű bérezéssel honorálja az egészségügyiek munkáját, így próbálva megállítani az orvos- és nővér-elvándorlást. Kérdés, hogy jut-e pénz beruházásokra, a munkakörülmények javítására, növelhető-e hosszú távon a GDP-ből az egészségügyre fordított kiadások aránya, hogy a betegközpontúnak tartott egészségügy tud-e az eddiginél jobb minőségű ellátást nyújtani a páciensnek (minőségi szabványok, irányelvek kidolgozása, működőképes e-egészségügy), és az is, hogy eltűnik-e a hálapénzrendszer az egészségügyből?