kedd, június 19, 2018

„Minden év, minden nemzedék számít”

Ünnepelt a Gedeon Richter Románia
Jobbról az első Bogsch Erik, a Richter Gedeon igazgatótanácsának elnöke - Fotó: Nagy Tibor

Két évtizede gyárt gyógyszert Marosvásárhelyen a 117 éve alapított Richter Gedeon Nyrt. magyarországi központú, innovációra épülő multinacionális gyógyszercég termelő és fejlesztő leányvállalata, a Gedeon Richter Románia. A húszéves gyártási tapasztalatot ünnepelték meg június 8-án a marosvásárhelyi várban tartott tudományos konferencián, majd a Kultúrpalotában folytatódó ünnepségen. Az eseményt a címben idézett jelszóval tartották, tisztelgésképpen azon nemzedékek előtt, amelyek szorgalmukkal és elköteleződésükkel hozzájárultak a cég fellendüléséhez.

A Sas patikától a gyógyszergyárig

A konferencia vendégeit – orvosok és hivatalosságok –, akik az ország különböző részeiből érkeztek, és délelőtt meglátogatták a gyárat, Dana Chelărescu, a vásárhelyi cég vezérigazgatója köszöntötte. Elmondta, hogy a gyógyszergyártással, -fejlesztéssel, marketinggel és értékesítéssel foglalkozó vállalat életében az elmúlt húsz év a folyamatos fejlődést jelentette. A marosvásárhelyi csapat sikerében nagy szerepe van a Gedeon Richter Románia 2015-ben átadott új fejlesztési központjának, amelyet hárommillió euróból a legkorszerűbb technológiai követelményeknek megfelelően szereltek fel, és így lehetővé teszi a gyógyszerfejlesztési kutatómunka folyamatos bővítését. Az 586 alkalmazottat foglalkoztató marosvásárhelyi leányvállalat évente egymilliárd kapszulát és tablettát gyárt, amelyek a világ számos országába jutnak el – mondta többek között a vezérigazgató, aki a Kultúrpalotában tartott ünnepségen részletesen is ismertette az anyacéget alapító gyógyszerész és vállalkozó életét. 

Az 1872-ben született Richter Gedeon egyéves korában veszítette el szüleit. Az árván maradt gyermeket a tragédia vezette később a gyógyszerészet felé azzal a céllal, hogy új szereket találjon a betegségek kezelésére. 1895-ben a budapesti egyetemen szerzett kitűnő minősítéssel gyógyszerészi oklevelet, majd a külföldi gyógyszertárakban és gyógyszergyárakban gyűjtött tapasztalat birtokban nyitotta meg 1901-ben Budapesten a Sas patikát, ahol állati szervekből kivont hormonkészítményekkel kísérletezett. 1907-ben Kőbányán gyógyszergyárat építtetett, megteremtve ezáltal a későbbi cég alapjait, amely családi vállalatból 1923-ban részvénytársasággá alakult. A szabadalmaztatott gyógyszerek sorát a Kalmopyrin indította, majd 1916-ban a Hyperol fertőtlenítő tabletta következett, amelynek az első világháborúban nőtt meg a jelentősége. Nagy sikere volt a B 12 vitamin új módszerrel történő előállításának, ami világhírűvé tette. Gyógyszerszabadalmainak száma folyamatosan emelkedett, 1930-ban 150 terméket forgalmazott öt kontinensen – mondta többek között az igazgató.

A második világháború után államosított Kőbányai Gyógyszerárugyár a rendszerváltáskor vette fel alapítója, Richter Gedeon nevét. Legsikeresebb saját fejlesztésű termékei között volt 1977-ben az agyi vérkeringést serkentő ismert gyógyszer. A rendszerváltás óta a cég a kutatás és az innováció iránt elkötelezett magas technológiai színvonalon dolgozó magyar vállalatként a legjelentősebb a térségben, és kilenc termelő és kutató leányvállalata működik a világ legkülönbözőbb országaiban. 

Megvásároljuk az Armedicát!

„1998-ban, amikor megnyílt a lehetőség, a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem által biztosított háttérre gondolva, másrészt a román piac jelentőségét felismerve hoztuk meg a döntést, hogy megvásároljuk az Armedica gyógyszergyár részvényeinek minimum 51 százalékát, később az egész céget. Ez egy nagyon jó lépésnek bizonyult, és a megfelelő anyagi erőforrásokat biztosítva rövid idő alatt sikerült olyan színvonalra emelni a vállalatot, hogy minden szempontból megújulva megfeleljen az európai és nemzetközi elvárásoknak. Ennek köszönhető, hogy a jelenleg előállított gyógyszermennyiség több mint felét exportáljuk, és a marosvásárhelyi céget a Richter első termelő leányvállalataként tartják számon. Jó érzés, hogy húsz év után, a kiváló kollé-gáknak, az itteni csapatnak köszönhetően sikerült elérni mindazt, amit akartunk. Munkatársaink számára olyan körülményeket biztosítottunk, amelyek megfelelnek a legmagasabb szintű műszerezettségi előírásoknak, és ily módon a tehetséges fiatal szakembereket Marosvásárhelyen tudjuk tartani – foglalta össze angol nyelvű beszédeinek lényegét Bogsch Erik, a Richter Gedeon igazgatótanácsának elnöke, aki kiváló munkájukért köszönetet mondott a marosvásárhelyi cég vezetőinek és alkalmazottainak. 

– A hagyomány, a történelmi háttér és az alapító Richter Gedeon gyógyszerész által megfogalmazott, a saját maga számára is mércéül szolgáló alapelvárásokat figyelembe véve Marosvásárhelyen több mint hatvan gyógyszert gyártunk, Romániában ennek a kétszeresét, 120 terméket forgalmazunk, amiből 60 importtermékként az anyavállalattól érkezik – mondta beszédében Kelemen László marketing- és értékesítési igazgató. 

A húszéves beruházás egyik eredménye, hogy a gyár nagyon magas szintű kutatóegységében dolgozó csapat munkájának köszönhetően a marosvásárhelyi révén a Richter-csoporton belül más vállalatok is új termékekkel gyarapodtak. Ezek között vannak olyan termékek, amelyeknek a kifejlesztése gyógyszerészeti szempontból bonyolultabb munkát igényelt, mint például azok, amelyeknél egy gyógyszerformába több hatóanyag van besűrítve, továbbá a késleltetett hatásúak, amelyekből kevesebbet kell bevennie a betegnek.

A nagyon modern marosvásárhelyi gyárban a vendégek láthatták, hogy a gyártás, a minőségbiztosítás és -ellenőrzés mennyire magas szintű. Büszkeség számunkra, hogy van olyan gyógyszerünk, amelyet már több mint 35 országban forgalmaznak. Ahogy az is, hogy vannak gyógyszerek, amelyeket a Richter-csoporton belül csak Marosvásárhelyen gyártunk, és hogy ránk bízták a jóindulatú prosztatabántalmakra kidolgozott gyógyszer, valamint a bőrön keresztül adagolható hormonális készítmény előállítását is. Bár sokszor hangoztatják az innovatív, eredeti gyógyszerek fontosságát, a tíz-húsz éve ismert és több cég által készített generikus gyógyszereinknek is van egy kutatásfejlesztési háttere, ezért generikus termékeink között is minden gyógyszer innovatív a maga módján. Évente két-három külföldi hatóság vizsgálja meg a gyár felszerelését, az emberek tudását, a rendszereket, és a vizsgálat minden alkalommal kedvező eredménnyel zárul – tette hozzá az igazgató. 

A legújabb eredeti termék

A marosvásárhelyi Gedeon Richter Románia története 1998-ban kezdődött, a Dan Valeria vezette Armedica cég átvételével, hangsúlyozta Dana Chelărescu, aki a gyár fejlődésének a bemutatását követően felsorolta a legnépszerűbb termékeket a fejfájás-csillapítás, a jóindulatú prosztata-megnagyobbodás és a szív-ér rendszeri betegségek kezelése terén.

Egyébként erről szólt a tudományos tanácskozás négy előadása is. Dr. Szabó Béla egyetemi tanár a nőgyógyászat területén használatos Gedeon Richter-termékek előnyét ismertette, kiemelve, hogy a cég mennyire fontos szerepet szentel a nők egészségvédelmének, a fogamzásgátló tablettáktól a jóindulatú méhmióma méreteit csökkentő szer forgalmazásáig. Dr. Nicolae Suciu, a bukaresti orvostudományi és gyógyszerészeti egyetem professzora statisztikák egész sorát mutatta be a párválasztásról, a szexuális élet megkezdésének idejéről, a Romániában használt leggyakoribb fogamzásgátló módszerekig. Dr. Elena Buzdugan, a kolozsvári orvostudományi és gyógyszerészeti egyetem adjunktusa a kardiológiában használt fix kombinációk előnyét ismertette, dr. Horaţiu Popoviciu egyetemi adjunktus a reumatológiában alkalmazott fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő gyógyszerek történetéről és a Gedeon Richter által készített termékek előnyeiről beszélt. 

A Kultúrpalotában tartott ünnepségen Péter Ferenc, a megyei tanács elnöke is köszöntötte a vendégeket, és kiemelte a Gedeon Richter gyógyszercég szerepét a város és a megye életében. 

A vezérigazgató beszédében elhangzott, hogy az idegrendszeri betegségekben hatékony gyógyszerek felfedezése és kifejlesztése terén bevezetés előtt áll a legújabb és legígéretesebb eredeti termékük, a skizofrénia kezelésére alkalmas cariprazin, ami először az Egyesült Államokban kapott törzskönyvi engedélyt, és ott 2016 óta használják is. A szert engedélyezte az Európai Gyógyszerhatóság, és idén megnyerte az innovációs nagydíjat Magyarországon. 

2007-ben a Marosvásárhely és Koronka határában elkészült logisztikai központ a Pharmafarm gyógyszer-nagykereskedelmi vállalattal és a Gedeon Richter Farmacia kiskereskedelmi patikalánc kiépítésével a hagyományos gyógyszergyártás, kutatásfejlesztés, valamint értékesítés mellett a Richter a nagy- és kiskereskedelmi tevékenységét is elindította Romániában. 

Folytonosság, bizalom, odaadás és szenvedély jellemzi azoknak a munkáját, akik hozzájárultak a marosvásárhelyi cég sikeréhez, és akiknek a beszélők által többször hangoztatott köszönet járt.

A kultúrpalotai ünnepséget dr. Strausz Imre István egyetemi adjunktus orgonajátéka vezette be, majd az Igudesman & Joo, a klasszikus zenét humorosan játszó hegedű- és zongoraművész páros vidám koncertje szórakoztatta a közönséget az esti fogadásig a tartalmas évfordulós ünnepségen, amelynek szervezői is kitettek magukért.