szombat, április 21, 2018

Üzleti tervek – egyszerűen

A vállalkozó kedvű fiatalokat segítik

– ezen a címen a Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) olyan vállalkozásterveket dolgozott ki, melyek 50 ezer eurónál kisebb összegből megvalósíthatók. A cél segíteni a fiatalokat abban, hogy itthon próbáljanak megélhetési lehetőséget teremteni maguknak. 

A gyűjteményben 15 különböző üzleti terv szerepel: látványpék-ség, gyorsétterem, szépségszalon, autószerviz, vidéki pékség, mezőgazdasági gépek szerelésére, illetve betonlapok gyártására szakosodott műhely, fordítóiroda, utazási iroda, építővállalat, tervezőiroda, szoftverfejlesztő cég, kürtőskalács-készítő, valamint erdei gyümölcs gyűjtésére és tárolására szakosodott vállalkozás indításával kapcsolatos lépéseket, illetve költségeket vázolják fel a fiatalok számára. Az üzleti terveket a miert.ro/hasznos oldalon lehet megtekinteni. 

Ezekből kiderül, hogy hozzávetőlegesen mennyibe kerül egy, az adott tevékenységhez szükséges helyiség bérlése egy nagyobb városban, mint például Kolozsvár, egy közepesben, mint például Marosvásárhely, és egy kisvárosban, mint például Székelyudvarhely. Milyen eszközöket, illetve fogyóanyagokat kell beszerezni és ezáltal tételekre lebontva milyen költségekkel kell számolni, milyen engedélyeket kell kiváltani az egyes hatóságoktól és mely szolgáltatókkal kell szerződést kötni, illetve az alkalmazottak után milyen bérköltségek terhelik majd a vállalkozót. Antal Lóránt, a MIÉRT elnöke kifejtette: – Országos ifjúsági szervezetként feladatunknak tekintjük a fiataloknak a segítségnyújtást. Ez a lista is egy kézzelfogható segítség pályakezdőknek, megmutatja, hogy mi minden valósítható meg 50.000 euróból. A fiatalokat konkrét intézkedésekkel kell segíteni, ezért támogatom, hogy a túlbürokratizált cégbejegyzés helyett egy nap alatt lehetőségük legyen egy kezdő vállalkozást bejegyeztetni, hiszen ezzel is vállalkozás indítására buzdít-hatjuk őket, és ezáltal az itthonmaradásra is – fogalmazott az elnök.