hétfő, április 23, 2018

Ünnepek utáni balesetek

Ember és állat harmóniája
Fotó: Bodolai Gyöngyi

Az ünnepek alatt a legtöbb háztartásban bőségesen felhalmozódik az édesség, így az azt követő időszakban a gazdik némelyike szívesen megosztja házi kedvencével a nyalánkságokat. Esetenként azonban ezzel épp a társállatok egészségi állapotát kockáztatják, mivel rendkívül érzékenyek a csokoládéra, de a szőlőre, mazsolára, földimogyoróra is.

A kutya- és macskatartók általában tudják, hogy a csokoládé nem tesz jót a kedvencüknek, de azt, hogy miért nem adható, mérgező-e, és ha igen, milyen mennyiség felett, valószínűleg kevesen. Ezért dr. Pálosi Csabát a tünetekről és a mérgező adag mennyiségéről kérdeztük. Amint a szakember elmondta, a tünetek kb. 24 óra elteltével jelentkeznek: hányás, hasi fájdalom, izomrezgés, ingerlékenység stb. jellemző. A mérgezés súlyossága nagymértékben függ az elfogyasztott csokoládémennyiségtől, az állat egyedi érzékenységétől, illetve a csokoládé típusától. Kis mennyiségű csokoládé nem okoz mérgezést, nagy mennyiség azonban nagyon súlyos tünetekhez, és akár az állat elhullásához is vezethet. A csokoládé többek között kakaóból készül, nagy mennyiségű teobromint és kevés koffeint tartalmaz. A mérgező anyag a kakaóban lévő teobromin (dózisfüggő), ami a legnagyobb százalékban a fekete csokoládéban, az étcsokoládéban valamint a kakaóban található. A különböző típusú csokoládék kakaótartalma is eltérő, de a keserű étcsokoládék és a tortabevonók/ főzőcsokoládék tartalmazzák a legnagyobb mennyiségű teobromint, ezért ezek a legveszélyesebbek. A tejcsokoládéban kisebb mennyiségű teobromin van, így mérgezést csak nagyobb adag elfogyasztása okoz, a fehércsokoládé pedig szinte veszélytelen az alacsony kakaótartalma miatt. Anyagcseréjük során a kutyák és a macskák szervezete mind a teobromint, mind a koffeint sokkal lassabban bontja le, mint az ember, ezért felhalmozódhatnak a szervezetükben, ami mérgezéshez vezethet. Ha óvatlan pillanatban csenik el a csokit, a vele együtt lenyelt csomagolópapír gyomorproblémákat okozhat. Kisebb mennyiségű csokoládé sem ajánlott a kisállatok számára, mert magas zsírtartalma érzékenyebb kutyáknál életveszélyes hasnyálmirigy-gyulladást okozhat, gyakori fogyasztása pedig az állat elhízásához vezethet.

 

Fekete csoki, szőlő, földimogyoró

Az enyhébb mérgezéses tüneteket (hányás, nyálzás, hasmenés, izgatottság) testtömeg-kilogrammonként 20 mg teobromin elfogyasztása váltja ki. Egy 10 kilogrammos kutyánál ez 200 mg teobromint jelent. Nagyobb mennyiség (40-60 mg testtömeg-kilogrammonként) sokkal súlyosabb tüneteket, gyors szívverést, szívritmuszavart, görcsöt, kómát, ritka esetben elhullást okozhat. 150-200 mg teobromin testtömeg-kilogrammonként végzetes lehet az állat számára. Főzőcsokoládéból (és tortabevonó vagy jobb minőségű fekete csokoládéból) egy 10 kg-os testsúlyú kutyának már 12,5 g elfogyasztása elegendő ahhoz, hogy enyhe mérgezéses tünetek jelentkezzenek. Ez egy 100 g-os tábla csokoládé 1/10 része. Tejcsokoládéból ennél jóval nagyobb mennyiséget, kb. 85 g-ot kell egy 10 kg súlyú kutyának elfogyasztani egyszerre ahhoz, hogy az enyhe tünetek megjelenjenek. A csokoládé mellett a szőlő és a mazsola is ártalmas lehet. A szőlő- vagy mazsolamérgezés vesebántalmakra utaló tünetekkel jelentkezik, de halálos veseelégtelenséget is okozhat. A legnagyobb gond, hogy előre nem lehet meghatározni, mennyire érzékenyek az állatok ezekre a gyümölcsökre. Egyesek közülük ugyanis életük során több ízben fogyasztják különösebb gond nélkül, mások ellenben pár szemtől is veseelégtelenséget kaphatnak. A földimogyoró is hányást, hasmenést okoz, súlyosabb esetekben az ideg- és izomrendszert károsítja – mondta a szakember. 

Arra a kérdésre, hogy ha kis mennyiségben nem veszélyes, akkor kevés csokival néhanapján érdemes-e kedveskedni a kedvencünknek, az állatorvos nemmel válaszolt. Amint hangsúlyozta, a kutyák általában mohók, és ha egyszer megérzik a csokoládé édes ízét és illatát, mindent elkövetnek, hogy minél többet megkaparintsanak belőle. A jól nevelt kutya visszafogja magát, de amint a gazdi távozik otthonról, kiváló szaglása alapján könnyedén felkutatja a rejtekhelyeket, és alaposan megdézsmálhatja a csokoládétartalékot, ezért érdemes magas, jól záródó szekrényben tartani. A legjobb azonban, ha megfogadjuk a szakemberek tanácsát, és egyáltalán nem ismertetjük meg kedvencünkkel a csokoládé ízét, ezáltal talán egy komolyabb mérgezés is elkerülhető.