szerda, május 23, 2018

Újabb nekifutás

Régi-új ügyet tűztek a marosvásárhelyi tanács mai ülésének napirendjére: a főtéri mélygarázsról kell döntést hozniuk az önkormányzati képviselőknek. Tulajdonképpen egy 2011. évi határozat kiegészítéséről van szó, pontosabban a beruházás műszaki-gazdasági mutatóinak jóváhagyásáról. Nagyon tömören összefoglalva: a beruházás értékét, a parkolóhelyek számát és a beépített felület nagyságát kellene ma megszavazniuk a helyi döntéshozóknak. 

A főtér alatti parkoló építésének terve pár nap óta igencsak borzolja a kedélyeket a közösségi médiában, a pró és kontra vélemények pedig előreláthatólag a mai közgyűlésen is megütköznek. Mint ahogy történt, valahányszor az elmúlt évtized során a téma felmerült. A mélygarázs megvalósíthatósági előtanulmányát még 2008-ban dolgozták ki, majd 2009-ben a végleges tanulmányt is. A kolozsvári Bogart Construct Kft. három változatban készítette el az elemzést, a tanács jóvá is hagyta azt a variánst, amelyik szerint 415 parkolóhelyes lenne az egyszintes mélygarázs, a beépített felület pedig 12.320 négyzetméter. A másik két változat szerint a férőhelyek száma 382, illetve 674 lenne, műszakilag többé-kevésbé bonyolultabb, költségesebb megoldásokkal, ami miatt elhúzódnának a munkálatok. 

A mai tanácsülésen tehát a már elfogadott változat kiegészítését hagynák jóvá a képviselők, a beruházás értékét, ami 33,5 millió lej lenne. Hogy miért kellett tíz évet várni arra, hogy a városközpontban valahol megépüljön egy mélygarázs vagy egy parkolóház? Ezt a kérdést sokan felteszik, hiszen a gépkocsiforgalom egyre elviselhetetlenebb, kaotikusabb, a járművek kipufogógáza okozta környezetszennyezés pedig nő a városban. A gépjármű-, a tömegközlekedés átgondolása, főként a központi városrészen, a szükséges infrastruktúra kiépítése elsőrendű kellene legyen, szakemberek bevonásával kellene az önkormányzat kidolgozza azt a stratégiát, amely legalább néhány évtizedre megoldaná a fenti problémákat. Évekkel ezelőtt felmerültek a főtér, a Bolgárok tere, a Kultúrpalota melletti terület, a nagy kórházhoz közeli terület, a színház mögötti telek mint lehetséges helyszínek emeletes parkolóházak építésére. Vagy ezek kiválasztása nem volt túl szerencsés, vagy egyéb érdekek játszottak közre abban, hogy nem történt előrelépés. Egyesek amiatt aggódnak, hogy a városvezetés burkolt célja a beruházással a történelmi városrész – esetünkben a főtér – arculatának megváltoztatása. A korábbi RMDSZ-frakcióban is megoszlottak a vélemények erről. Kérdés, hogy a mostani frakciónak mi az álláspontja ezzel a sürgős megoldást igénylő problémával kapcsolatban. 

Az előterjesztés szerint a mélygarázs építésével az önkormányzat egyik célkitűzése éppen a városközpont történelmi jellegének a megőrzése, ugyanakkor azt is tartalmazza, hogy a főtér „átrendezését” egy későbbi, különálló határozat keretében valósítják meg. Talán ma sikerül egy jó műszaki megoldást találni, az „átrendezésre” pedig majd úgy odafigyelni, hogy valamikor, a nem túl távoli jövőben a főtéren ott álljon Bethlen Gábor szobra, Bodor Péter zenélő kútja, és – a Színház téren – Sütő András szobra emlékeztessen az íróra.