hétfő, április 23, 2018

Újabb könyv a helyi kosárlabda történetéről

A Marosvásárhelyi Rádió közismert román sportkommentátora a 2008-as pekingi olimpián

Baschetul mureşean de-a lungul anilor (1926-2016) címmel immár 11. kötetét mutatta be Aurel Raţiu marosvásárhelyi újságíró. A könyv a múlt év végén jelent meg az Apostrof Nyomda kiadásában, a Vatra Veche kiadó gondozásában.

Raţiu öt eddigi kötetében a helyi sportéletről írt, ami jelzi, hogy az újságírót nagyon érdekli és foglalkoztatja a város sporttörténelmének kutatása, a Fotbalul mureşean de-a lungul anilor (1902–2016) című kötete ugyancsak az elmúlt évben jelent meg. 

Legutóbbi művében Aurel Raţiu lépésről lépésre feleleveníti a Maros megyei kosárlabda történetét 1926-től napjainkig. Ahhoz, hogy megszülessen ez az alkotás, szerzője hosszú időt töltött a helyi könyvtár olvasótermében. A kötet egyaránt szól szakemberekhez és a sport kedvelőihez, akik megtudhatják többek közt, hogy mikor és hol alakultak meg a legelső kosárlabdaklubok városunkban, kik voltak a sportág vezetői, edzői, játékvezetői és nem utolsósorban játékosai a különböző helyi együtteseknek.

A mű fő erénye, hogy előtérbe hozta a kosárlabdának azokat az alakjait is, akik közül többen eddig talán ismeretlenek voltak. Ezenkívül a szerző konkrét adatok alapján eleveníti fel a helyi kosárlabda történetét, amelyet korabeli fotókkal is alátámaszt.

A könyvet tegnap délelőtt mutatták be a Maros Megyei Könyvtárban.