hétfő, május 21, 2018

Újabb erdélyi sikertörténetek

2. Dinamit! – Teret nyitunk

Érdekes, tartalmas és hasznos kezdeményezést indított útjára tavaly a Magyar Ifjúsági Tanács: a Dinamit! – Teret nyitunk című sikerkonferenciáról van szó, amelynek keretében sikeres erdélyi fiatalok tartanak előadás-sorozatot saját életútjukról, sikereikről, kudarcaikról, arról, hogy nemcsak külföldön, hanem itthon, Erdélyben is lehet nagyot alkotni, sikeressé válni, olyan szakmából élni, amit szeretünk. 

Az idei sikerkonferenciára február 24-én, a Kultúrpalota nagytermében kerül sor, ezzel kapcsolatosan kedd délelőtt a kisteremben tartottak sajtótájékoztatót a szervezők. A jelenlévőket Barothi Brigitta, a MIT alelnöke, a rendezvény sajtóreferense köszöntötte, majd átadta a szót Fancsali Barnának, a MIT elnökének, a Dinamit főszervezőjének.

– A tavalyi konferencia, valamint az őszi székelyföldi, három várost érintő turné egyértelműen bebizonyította számunkra, hogy hiánypótló rendezvény szervezésébe fogtunk. Előadóink olyan vagány, sikeres fiatal vállalkozók, akik saját példájukkal motiválni tudják a részt vevő közönséget. Hogy minél színesebb palettát tudjunk képviselni, különböző területekről válogattuk össze őket, így képviselve lesz az oktatás, művészet, innováció, technológia, gasztronómia, vállalkozásstratégia, hagyományőrzés, mezőgazdaság, dizájn, divat területe. Az eddigi alkalmakon közel 400 fiatalt tudtunk személyesen megszólítani, közösségi oldalaink segítségével – ahova a korábbi előadások anyagait is feltöltöttük – pedig több ezret. Ez nagy felelősség is számunkra, hiszen értéket próbálunk közvetíteni az erdélyi fiatalok számára. Éppen ezért a rendezvény továbbra is ingyenes, csupán előzetes regisztrációt igényel. A MIT örökös vesszőparipája és célja, hogy a fiatalokat a szülőföldön marasztalja. A Dinamit! is e célt szolgálja. Életszagú, korban is közeli fiatalok mutatják meg, hogy itthon is lehet boldogulni. A tavalyi évben volt, aki a programnak köszönhetően vágott bele az áhított szakmába. Meghívottjaink kiválasztásánál három kritériumot veszünk figyelembe: az előadó erdélyi legyen, tevékenységét itthon is folytassa, életkorban a fiatal közönséghez álljon közel. Célcsoportunk az iskolai éveik végén, egyetemi éveik elején járó erdélyi fiatalok. Huszonöt fős szervezőcsapattal rendelkezünk, a program sikerét pedig az is bizonyítja, hogy jelentkeztek olyan előadók, akiknek már csak jövőre tudtunk teret adni. 

Vass Orsolya programfelelős hozzátette: – Február 24-én, szombaton reggel 9 órától várjuk az érdeklődőket, 10 órától kezdődnek az előadások. Egymást váltva, körülbelül 20 perces értekezések lesznek: 12 sikertörténet és három extra produkció, a szünetekben, az elődások előtt és után lehetőség nyílik a beszélgetésre is. Ezt tervezzük, erre várjuk az érdeklődőket a soron következő Dinamiton. Az első Dinamit! óta igen sok embert szeretnénk a színpadon látni, most is rengetegen vannak, akiket helyhiány miatt már csak jövőre hívhatunk. Ötleteket a résztvevőktől is vártunk, várunk. Azt szeretnénk, ha olyan fiatalok mutatkoznának be a rendezvényünkön, akik a saját területükön valamit elértek – nem feltétlenül meggazdagodtak vagy világhírűek lettek, de szeretik, itthon végzik a munkájukat, és letettek valamit az asztalra. A cél, hogy példát mutassunk: Erdélyben a szeretett szakmában is lehet dolgozni. 

A 2. Dinamit! – Teret nyitunk sikerkonferencia programja, illetve előadói a következők: Erőss Sándor, a Csomópont társalapítója, Kiss Tamara repülőgép-modellező, Préda Barna, a Zalánpataki Falumúzeum alapítója, Panaite Thomas, a Patore fa nyakkendőket készítő vállalkozó, Pósta Mária, a Drill Cont konténer lakóparkokat készítő vállalkozás vezetője, Gábor Lajos fotográfus, a népszerű Retrobooth tulajdonosa, Kopacz-Madarász Kinga Waldorf-iskola-szervező, ügyvéd és mediátor, Csoma Nóra kommunikációs szakember és vállalkozó, Sebestyén Ágota és Prezsmereán Péter, a Vivarium Studio családi vállalkozást alapító házaspár, Gálfi Dezső, a Galffis Chocolate alapítója, Bancsi-Rigó István mezőgazdász, Vass Csaba slam-poetry-bajnok. A rendezvényen három extra produkció is vár a résztvevőkre Vass Csaba slam-poetry-bajnok, Barabás Jocó beatbokszoló, valamint a Kis-Bekecs néptáncegyüttes közvetítésében.

A szervezők kortól függetlenül minden érdeklődőt várnak a konferenciára. A programot Magyaroszág kormánya támogatja, a program partnerei a Nemzetsratégiai Kutatóintézet, valamint a MIT tagszervezetei: Országos Dávid Ferenc Ifjúsági Egylet (ODFIE), Erdélyi Ifjúsági Keresztyén Egyesület (IKE), Erdélyi Magyar Ifjak (EMI), Magyar Ifjúsági Szervezetek Szövetsége (MISZSZ) és az Udvarhelyi Fiatal Fórum (UFF).