kedd, május 22, 2018

Új kincsek a Kultúrpalotában

Tizenharmadik múzeumi éjszaka
Idén új kiállítás lesz látható a Kultúrpalota előcsarnokában - Fotó: Nagy Tibor (archív)

Négy hetet kell még a művészetbarátoknak várniuk arra, hogy marosvásárhelyi múzeumokban éjszakázhassanak. A Maros Megyei Múzeum május 17–19. között tizenharmadik alkalommal szervezi meg az Európai Múzeumok Éjszakájához kapcsolódó összművészeti rendezvénysorozatot, amelynek során kiállításmegnyitók, koncertek és megannyi gyermek-, illetve felnőttprogram vár a látogatókra. Az idei kínálatot a csütörtöki sajtótájékoztatón a Kultúrpalota kistermében körvonalazta Soós Zoltán múzeumigazgató és Fülöp Tímea, a program koordinátora.

A 13. Múzeumok Éjszakáját új programok és partnerek teszik gazdagabbá. A rendezvénysorozat már az elmúlt években kinőtte az egynapos időkeretet, rendszerint már csütörtökön pörögni kezdtek a kulturális események. Így lesz ez idén is.

Május 17-én, csütörtökön, azaz a nulladik napon nyílik meg újra a Kultúrpalota Modern Magyar Művészeti Galériája. A felújított és megnagyobbított kiállítótérben a korábbinál jelentősen több festmény kap helyet, többek között azok a műalkotások is megtekinthetők lesznek, amelyeket nemrégiben vásárolt a múzeum. Az új kincsek között szerepel egy Hollósy Simon-festmény, illetve Hegedűs László monumentális munkája, a Herkules a válaszúton. A Modern Román Művészeti Galériában szintén várnak majd újonnan vásárolt műremekek a látogatókra, például egy Nicolae Tonitza-festmény.

A rendezvénysorozat hivatalos megnyitóját 18-ára, péntekre tervezik. Ekkor Mednyánszky Istvánnak, a századforduló építészete jelentős képviselőjének munkáiból nyílik kiállítás a Palota előcsarnokában. A megnyitót követően Sebestyén Aba, Cári Tibor és Fitz Alexandra Kor-Társak című zenés irodalmi estjét lehet megtekinteni a Kultúrpalotában. 

A Múzeumok Éjszakájának szombati programja a megszokott forgatókönyv szerint délelőtt 10 órakor kezdődik, a kiállítóterek éjjel 2 óráig várják látogatóikat. Természetesen a közkedvelt gyermekprogramok, múzeumpedagógiai foglalkozások sem maradnak el, a vár udvarán megnyílik a régészeti játszóház, a természettudományi múzeum udvarán a Salvamont közreműködésével falmászás is lesz – tudtuk meg Soós Zoltántól. Az intézményvezető az érdekességek között említette egy 1953-as Ford autómodell kiállítását is, a járművet a néprajzi múzeum udvarán lehet majd megtekinteni.

Új partnerek és helyszínek 

Fülöp Tímea a rendezvénysorozat új partnereiről és helyszíneiről számolt be. Idén az Aquaserv is csatlakozik a múzeumi éjszakához, a Vízmúzeumba várják az érdeklődőket. A programba a Marosvásárhelyi Örmény-Magyar Kulturális Egyesület és az Örökségünk őrei verseny Szem csapata is bekapcsolódott, nekik köszönhetően rövid időre látogatható lesz a főtéri ferences templom tornya, ahol kuriózumnak számító fotókiállítás nyílik, valamint a Köteles Sámuel utcai minorita templom és a Keresztelő Szent János-plébánia kriptája. 

A programban a tematikus séták is helyet kapnak, Sebestyén Spielmann Mihály többek között a zsidó temetőbe kalauzolja el az érdeklődőket.

Fülöp Tímea arra is felhívta a figyelmet, hogy a múzeumi éjszaka belépőjegyeinek ára nem változik, a felnőttek 6, a gyermekek 3 lejért válthatnak karszalagot a kiállításokra. A rendezvénysorozat részletes programjára időben visszatérünk.