szombat, április 21, 2018

Új elnök, új edző az ASA-nál

Régi újságírói klisé, hogy nem az a hír, hogy a kutya megharapja a postást, hanem az, ha az eset fordítva történik. Azaz nem a megszokott, hanem a rendkívüli érdekli az olvasókat. Nos, ami a Marosvásárhelyi ASA 2. ligába kényszerült labdarúgócsapatot illeti, a hír az, hogy nem történt semmi rendkívüli, minden folytatódik a megszokott rend szerint: új elnök érkezett a klub élére, és új edző készíti fel a csapatot a másodosztályú idényre Dinu Gheorghe, illetve Bálint László személyében.

Arra, ami leginkább hírértékű lenne, ti. hogy a bíróság végre döntött a csődeljárás alatt álló klub átszervezési tervének elfogadásáról, ami lehetővé teszi a csapat pénzügyi támogatását, még mindig várnunk kell, a bíróság honlapján ugyanis nem szerepel a múlt szerdai tárgyaláson hozott határozat, a klub sem kommunikált ki hasonlót. Hogy mégis optimisták ennek kapcsán, jelzi, hogy pénteken aláírták a megállapodásokat Dinu Gheorghéval és Bálint Lászlóval. 

Végül is utóbbiak kinevezése kapcsán nem lenne alapvetően semmi baj. Dinu Gheorghéről jól tudjuk Rapidos és Astrás évei kapcsán, hogy minden hájjal megkent, a fővárosi labdarúgódzsungelben otthonosan mozgó vezető, akinek a kapcsolatai segíthetnek olyan keret kialakításában, amely valóban megcélozhatja a feljutást. Ami Bálint Lászlót illeti, a 2. ligát jól ismerő fiatal szakember, aki elsősorban a pályán, játékosként bizonyított, de edzőként két szerény képességű csapatot (Tatrang és Clinceni) is szinten tudott tartani.

A tényleges kérdés az, hogy végre a kiesés ténye ráébresztette-e a klub legfontosabb döntéshozóit, hogy milyen kártékony hatása volt a vezetők és edzők zokniszerű váltogatásának az elmúlt időszakban? Az elég világosnak tűnik, hogy a visszajutás az 1. ligába létfontosságú lenne a marosvásárhelyi klub számára, azonban tisztában kell lenni vele, hogy az előző évekhez képest nagyobb konkurencia ígérkezik Piteşti, a Temesvári Ripensia és Nagyszeben feljutását követően, és katasztrofális következményekkel járhat, ha az első gyengébb meccs vagy vereség után azonnal kirúgnák a vezetőedzőt, összevesznének a klubelnökkel, és kezdődne ismét a kieséshez vezető kapkodás és indulatból hozott rossz döntések sorozata.

Ha már ismét sikerülni fog biztosítani a költségvetést a csapat számára, mi több, ha megvalósul, amit Dinu Gheorghénak is ígértek, mielőtt aláírt volna, és tényleg folytatják a munkálatokat a régi ligeti stadionban, amely ismét a marosvásárhelyi labdarúgás központjává válhatna, kár lenne ezt hozzá nem értéssel a megvalósulás előtt tönkretenni.

Igaz, optimisták már voltunk nemegyszer ezeken a hasábokon – és maradtunk az optimizmusunkkal. (Drukker)