hétfő, június 25, 2018

Ötezer lejre bírságolták a sepsiszentgyörgyi polgármestert

Ötezer lejes bírságot kapott Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere a Kovászna megyei prefektúrától, miután kijelentette, hogy a március 15. alkalmából kihelyezett nemzeti lobogókat nem távolítja el.

A kormánymegbízotti hivatal közleménye szerint más államok zászlait csak a román zászlóval együtt és csakis hivatalos látogatások és ünnepségek alkalmával lehet kihelyezni a középületekre és a köztereken. 

Kedden a közösségi médiában többen jelezték, hogy a szentgyörgyi hatóságok függőlegesen, az olasz zászlóra emlékeztető módon kihelyezett piros-fehér-zöld lobogókkal díszítették ki a városközpontot, március 15-re készülve. 

A Sepsiszentgyörgyi Polgármesteri Hivatal sajtóközleményében azzal védekezett, hogy nem zászlókat, hanem nemzeti színű szalagokat helyezett ki. Ugyanakkor dr. Szekeres Attila heraldikai szakértőre, a Román Akadémia tagjára hivatkozva azt közölték, hogy a színek sorrendje helyes, lévén, hogy nem lobogóról, hanem szalagról van szó. 

A prefektúra arra szólította fel a szentgyörgyi önkormányzatot, hogy a magyar zászlók mellé tegye ki a románt is. 

Antal Árpád válaszképpen azt mondta, a magyar és a román zászlót is március 15-én, a nemzeti ünnepen húzzák majd fel, dr. Lázár János miniszter látogatásának tiszteletére. Leszögezte: a magyar nemzeti lobogó nem azonos Magyarország hivatalos zászlajával, a szalagokat pedig egy kormányhatározatnak megfelelően helyezte ki, amelynek értelmében az etnikai kisebbségek rendezvényeiken használhatják nemzeti jelképeiket – adta hírül a Mediafax.

Prefektusi felszólítások Maros és Hargita megyében

Tegnap délelőtt Székelyudvarhely polgármesteri hivatala Jean-Adrian Andrei prefektustól felszólító levelet kapott, amelyben a március 15-ei ünnepi rendezvényekre szánt díszítések miatt szólították fel a jogszabály betartására. Konkrétan arra, amelyik Románia zászlajának kitűzésére, himnuszának eléneklésére, illetve az országcímer használatára vonatkozik. Eszerint egy másik állam zászlaját csakis középületekre és köztereken lehet kihelyezni, kizárólag a román lobogóval együtt. E jogszabály megszegése esetén bírságot rónak ki. 

Maros megye prefektusa szintén figyelmeztette a március 15-i rendezvények szervezőit a fenti jogszabály betartására, illetve megszegése esetén a várható következményekre. 

Hargita megye prefektusának felszólító levelére a Székelyudvarhelyi Polgármesteri Hivatal még a tegnapi nap folyamán válaszolt, hangsúlyozva, különbséget kell tenni Magyarország hivatalos zászlója és a magyar nemzeti lobogó között. Felhívta ugyanakkor a figyelmet, hogy az érvényben levő törvények pontosan megszabják a hivatalos zászló méretét, színeit, címerét, illetve a lobogó használatának feltételeit. A Székelyudvarhelyi Polgármesteri Hivatal nem szegte meg a hatályos jogszabályokat, a magyar közösség a 2001. évi 1157-es kormányhatározatnak megfelelően használta nemzeti jelképeit, mint ahogy az elmúlt években is tette – áll a hivatal Jean-Adrian Andrei prefektushoz intézett válaszában.  (antalfi)