hétfő, május 21, 2018

Öröm vagy üröm a havazás?

A forgalmas útszakaszokat takarítják elsőként
Fotó: Nagy Tibor

Sokan, főként a gyerekek, örülnek a hóesésnek, az autósok, illetve gyalogosok számára viszont gyakran bosszúságot okoznak a havas utak, csúszós járdák. Az illetékesek szerint a főutakon nincsen gond, ott rendszeresen járnak a hóekék, viszont a kisebb utcákban az autókerekkel kitaposott nyomokon hajtanak a járművek, s a gazdátlan területnek számító buszmegállókban, hidakon, lépcsőkön sok esetben vastag jégrétegen félve csoszognak végig a járókelők, főként az idősek. 

 

A járdáról a kórházba

Január 5–10. között Marosvásárhelyen 73-an szorultak sürgősségi ellátásra amiatt, hogy elcsúsztak a jeges járdákon – közölte Mariana Negoiţă, a Marosvásárhelyi Sürgősségi Kórház sajtószóvivője. Ötvenhat páciensnek az esés során megrándult vagy kificamodott valamelyik végtagja, többen viszont súlyosabb sérüléseket szenvedtek, sebészeti beavatkozásra szorultak. 

A tartós hideg, illetve a hőmérséklet-változás igen megterheli az idősek, szívbetegek, magas vérnyomással küszködők szervezetét. Dr. Ioan Ivanici, a Maros Megyei Mentőszolgálat igazgatója lapunknak elmondta, a fagy beállta óta nem nőtt jelentősen a riasztások száma, az utóbbi időszakban 180 körül volt a napi riasztások száma, főként idősek, szívbetegek, tüdőbetegek, asztmások szorultak segítségre. Nőtt viszont tíz százalékkal azon riasztások száma, amikor különféle vírusos megbetegedések okozta magas láz miatt hívták a mentőt – közölte az igazgató. 

Marosvásárhelyen az utóbbi hetek során elsősorban a csúszós járdákra panaszkodtak a városlakók. Többek között a meredek Papiu Ilarian utcában, a buszmegállókban, a Tudor 

negyedben, illetve a Kárpátok sétányon lévő hidakon is vastag jégréteg borította a gyalogjárókat. Tanácsi határozat értelmében a magánházak lakói, illetve tömbházak esetében a tulajdonosi társulások felelősek az épület előtti járdarész eltakarításáért, a buszmegállók, hidak vagy lépcsők úgymond gazdátlan területnek számítanak. Florian Moldovan, a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal közterület-kezelő osztályának igazgatója megerősítette az információt, miszerint a megyeszékhelyen lévő utcák csupán egy része szerepel a hóeltakarítási programban. Az illetékes kifejtette, havazás esetén leghamarabb a forgalmas utcákban kell járhatóvá tegyék az úttestet. Miután ez megtörtént, következnek a mellékutak, a lejtős szakaszok, lépcsők, vagy buszmegállókban a járdarész. Amennyiben bejelentés érkezik a lakóktól, hogy például kisebb utcákban nehezen lehet közlekedni, vagy a helyi rendőrség járőrei észlelnek ilyen helyeket, rövid időn belül odairányítják a munkacsapatokat. 

 

Az országutakon nem jeleztek torlódást

Gheorghe Ispas, az Országos Útügyi Igazgatóság Maros megyei kirendeltségének vezetője elmondta, tegnap délelőttig nem érkezett értesítés arról, hogy az országutakon torlódás alakult volna ki. Balavásár környékén jeleztek sűrű hóesést, így a szóban forgó övezetben hat hókotró dolgozott teljes gőzzel az országút járhatóvá tételén. 

Márton Katalin, a Maros Megyei Tanács műszaki igazgatója szerint nincsen tudomásuk arról, hogy valahol fennakadás alakult volna ki a közlekedésben a havazás miatt. A legutóbbi nagyobb havazás óta sikerült ideiglenes szerződéssel lefedni Segesvár övezetét is, így a megyei utak takarítása mind a hét övezetben biztosítva van. Az igazgatónő kifejtette, az előírások szerint legkevesebb háromcentis hóréteg kell legyen az úttesten ahhoz, hogy be lehessen vetni a hóekéket, illetve annak függvényében, hogy mennyire forgalmas egy-egy útszakasz, meg van szabva, hogy mennyi idő alatt kell eltakarítani a havat és járhatóvá tenni. A legforgalmasabb, úgynevezett egyes számú sürgősségi övezethez tartozó szakaszokat – például Nyárádtő–Ákosfalva – kell a leggyorsabban járhatóvá tenni. Csak ezután következnek a kettes, majd a hármas számú sürgősségi övezetbe sorolt, azaz a kevésbé forgalmas útszakaszok. A tegnap délután a havazás miatt a közösségi oldalakon többen panaszkodtak a megyei utak állapotára, többek között a Nyárádmentén és Kenden is lencsevégre kaptak néhány olyan helyszínt, ahol mintha nem is járt volna hóeke. Szóba került a Nyárádmagyaróst Sóváraddal összekötő új út is, ahol egymást érik a kanyarok, így a havas úttesten elég nehezen lehetett haladni. Kacsó Antal, Nyárádmagyarós polgármestere tegnap lapunknak elmondta, a szóban forgó szakasz járható, a megye által megbízott cég takarítja a havat, és csúszásgátló anyagot is szórtak az úttestre. Iszlai Tibor, Dózsa György község vezetője megerősítette tegnap, hogy dolgoztak a hókotrók a rendkívül forgalmas Ákosfalva–Nyárádtő útszakaszon.

A vidéki önkormányzatok egy része saját eszközökkel, azaz hóekével felszerelt multifunkcionális munkagépekkel az utakat járhatóvá teszi, van ahol a polgármesteri hivatal erre szakosodott céggel szerződést kötött a községi utak takarítására. Balavásár polgármestere, Sagyebó István elmondta, a hóeltakarítással megbízott szolgáltató a havazást követően rövid időn belül megkezdi a munkát, először a forgalmasabb utakat, majd a mellékutcákat veszi sorra. A kisebb utcákban, ahová nem férnek be a munkagépek, a szociális segélyben részesülők takarítják el a havat. Ugyanez a helyzet Erdőszentgyörgyön, valamint Nyárádremetén is – tudtuk meg Csibi Attila, valamint Magyari Péter polgármesterektől.