hétfő, április 23, 2018

Önkormányzati összefogás a bözödújfalusi templom újjáépítéséért

Összefogtak Maros megye RMDSZ-es önkormányzatai a bözödújfalusi templom újjáépítéséért. Péter Ferenc, a Maros megyei RMDSZ és a megyei tanács elnöke költségvetési kérdésekről egyeztetett a polgármesterekkel, parlamenti képviselőkkel és szenátorokkal, valamint a megyei tanácsosokkal csütörtökön délután Marosvásárhelyen.

„Rendkívül hasznos tanácskozáson vagyunk túl, hiszen polgármestereink, tanácsosaink, illetve a Maros megyei RMDSZ-es parlamenti csapat mind olyan szempontokat és javaslatokat vetettek fel, amelyeket ha sikerül gyakorlatba ültetnünk, akkor azok segíteni fogják közösségünket. Büszke vagyok kollégáimra, hiszen az, hogy minden önkormányzat azonos összeggel támogatja a bözödújfalusi templom újjáépítését, példaértékű, és azt mutatja, hogy nehéz anyagi helyzetben is tudunk egymással szolidárisak lenni. Biztos vagyok abban, hogy ez a fajta hozzáállás, közös felelősségvállalás közösségeink javát szolgálja, annál is inkább, mert ennek hagyományt akarunk teremteni, és közös döntésünk értelmében minden évben lesz egy kiemelten támogatott Maros megyei magyar ügy” – mondta Péter Ferenc megyei elnök a tanácskozást követően.

A költségvetési megszorítások ellenére, tekintettel arra, hogy a bözödújfalusi templom újjáépítése Maros megye egyik fontos magyar közösségi ügye, a megye magyar polgármesterei abban állapodtak meg, hogy idén minden önkormányzat 15-15 ezer lejjel járul hozzá a kezdeményezés megvalósításához.

A tanácskozáson jelenlévők egyöntetűen azt javasolták a megyei elnöknek, hogy a megyei költségvetés tervezésénél kiemelten legyenek támogatva azon önkormányzatok, amelyekben működik SMURD rohammentő szolgálat, valamint idősotthonokat tartanak fenn.

Az önkormányzati vezetőkkel folytatott egyeztetésen a polgármesterek ugyanakkor elégedetlenségüknek is hangot adtak, mert az elfogadott költségvetésben az önkormányzatokra vonatkozó finanszírozási képlet miatt a polgármesteri hivatalok saját forrásaikból nem tudnak fejlesztésekre pénzt elkülöníteni, hiszen legtöbb esetben a kormány által biztosított összegek csak a személyzeti és működési költségeket fedezik, és azt is csak néhány hónapig.

Az RMDSZ-es önkormányzati vezetők által a bözödújfalusi templom újjáépítésére tett felajánlás a munkálatok költségeinek csak egy részét fedezi. A Maros megyei RMDSZ felkéri mindazon személyeket, akik hozzájárulnának a kezdeményezés sikeréhez, adományaikkal támogassák az ügyet. 

 

A felajánlásokat 

a Bözödújfaluért Egyesület következő számláira lehet utalni: 

BANCA TRANSILVANIA – 

TARGU MURES ASOCIATIA BOZODUJFALERT

HUF RO86BTRLHUFCRT0257533801

EUR RO73BTRLEURCRT0257533801

RON RO26BTRLRONCRT0257533801

 

A Maros megyei RMDSZ sajtóirodája