hétfő, május 21, 2018

Óvatoskodás

Visszafogottak a liberálisok: Ludovic Orban, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) volt képviselője szerint tárt karokkal várják Dacian Cioloş volt kormányfőt a pártba, ám az alakulat ideiglenes elnöke, Raluca Turcan nyilatkozatai arra engednek következtetni, hogy mégsem látná annyira szívesen a technokrata kormány volt vezetőjét a PNL élén. Mint ahogy sokan mások sem a párt vezető politikusai közül. Szerinte hosszú az út a tárgyalásoktól el egészen Dacian Cioloş pártelnökségéig, utóbbihoz az szükséges, hogy a PNL tagjai ezt akarják. 

Ha visszagondolunk a kampányidőszakra, a liberálisok akkoriban igencsak körbeudvarolták Cioloşt, azt remélve, hogy ha előretolják mint miniszterelnök-jelöltjüket, szavazatokat nyernek. A semlegesség látszatához ragaszkodó, de a kampányfinisben mindinkább magát kérető menyasszonyhoz hasonlító, elköteleződni habozó exkormányfő végül úgy tűnik, „körön kívül” maradt, most pedig éppen határozatlanságát veti szemére a liberálisok azon része, amelyik valamilyen oknál fogva nem szívesen látná a párt élén a volt miniszterelnököt. Akit éppen egy 10 milliárdos költségvetési hiány miatt készül felelőssé tenni az új kormány, az e célból létrehozandó vizsgálóbizottságról pedig hétfőn szavaz a parlament. 

Botrányszaga van a dolognak, talán ezért (is) vált távolságtartóbbá a PNL ideiglenes elnöki tisztségét betöltő Raluca Turcan Cioloşsal szemben. Eközben a másik „vonal” tárt karokkal várja, de bizonyára nem elég erős ahhoz, hogy tisztséget is szerezzen neki, bár úgy tartja nyilván, hogy csaknem teljes karrierje a PNL-hez kötődik. 

Ami a volt miniszterelnököt illeti, a hírek szerint igencsak közeledne a liberálisok felé, tárgyalásokat sürget, és bizonyára nem egyszerű tagként képzeli el további pályafutását a PNL-ben. PNL-védettség kontra vizsgálóbizottság általi bűnbakká nyilvánítás – ezek a szempontok nem elhanyagolandók. A helyzet kényes, hiszen még akkor is, ha – mint Ludovic Orban és társai mondják – „csaknem teljes karrierje a PNL-hez kötődik, 

Cioloş immár meggyengült pozícióból tárgyal, és könnyen előfordulhat, hogy pártvezetővé való választását nemkívánatosnak tartják a PNL nehézsúlyú politikusai. Márpedig a volt kormányfő nem elégszik, nem elégedhet meg kevesebbel. 

A liberálisok háza táján a jelek szerint összecsapni készül a Cioloşt támogató és a pártvezérségét ellenző vonal, a hogyan tovább kérdésnek pedig hamarosan el kell dőlnie. A párt szempontjából sem mindegy ugyanis, hogy ki határozza meg a továbbiakban az arculatát.