szombat, április 21, 2018

Ínyencségek gombából

Agrovilág – mezőgazdaság, vidékfejlesztés, agroturizmus
Fotó: Nagy Tibor

Savanyúság, leves, pástétom, zakuszka és szósz – mindezeket laskagombából készíti a parajdi Horváth Júlia, aki a Petry Látványműhely és Múzeum udvarán legutóbb szervezett helyi termelők vásárán kínálta termékeit. A termesztő velünk is megosztotta tapasztalatait. 

Horváth Júlia első alkalommal vett részt a Rákóczi-lépcső aljában rendszeresen megszervezett vásáron, mint mondta, újabban az általa készített gombaínyencségek megtalálhatók a marosvásárhelyi Petry üzletekben is. Azért jött el, hogy személyesen találkozzon a vásárlókkal, és azoknak lehetőségük legyen megkóstolni a termékeket. 

– A férjem hat hét éve termeszti a laskagombát. Ez nagy álma volt, hiszen bár Parajd gombatermő vidék, számtalanszor előfordult, hogy kiment az erdőbe, és nem talált gombát, ami bosszantó volt. A családban ez a kedvenc ételünk, ezért döntöttünk úgy, hogy belevágunk a termesztésébe. Évente mintegy nyolcezer kiló gombát termesztünk. Inkább a készítményeket – a savanyúságokat, a pástétomot és az újdonságnak számító levessűrítményeket –  értékesítjük. Az előbbieket közel öt éve készítem, a sűrítményeket kevesebb mint egy éve dobtuk piacra. Változó a kereslet a nyers gomba iránt, sajnáltuk eldobni, ami megmaradt, mivel nagyon sok munkával jár a termesztés, ezért döntöttünk úgy, hogy feldolgozzuk, és a készítményekkel próbálunk betörni a piacra – mondta Horváth Júlia, akitől azt is megtudtuk, hogy nyolcféle – egyebek mellett fokhagymával, csípős paprikával, tárkonnyal ízesített –  gombaalapú savanyúságot állítanak elő.  A különlegességnek számító gombapástétomból is hatféle ízesítésűt készítenek. A termékskála összeállításában Júlia az elfoglalt családanyákra is gondolt, akiknek nincs sok idejük főzni, ezért nekik ajánlotta a gombalevesalappal, a húst pótló gombával készült bolognai szószt, valamint a gombapaprikást. Mint mondta, a gombaleves valójában egy hamis pacal, ami annyira sűrített, hogy ha a vásárló felhígítja vízzel, tejföllel, tálalhatja is. Minden termékhez használati útmutatót, receptet is mellékeltek a címkén. Például: a gombapástétomhoz ki-ki ízlése szerint adagolhat tejfölt vagy majonézt. A kenyérre vagy pirítósra kenhető gombapástétom a legnépszerűbb a vásárlók körében, elkészítése is egyszerű: a gombát hagymával összeturmixolják, majd olajbogyóval, fokhagymával, csípős paprikával, vagy köménymaggal ízesítik, sőt Júlia babbal, spenóttal „megbolondított” változattal is próbálkozott.

A készítményeket a Horváth család  – hosszas kísérletezések eredményeként, a vásárlók visszajelzéseit figyelembe véve összeállított – receptjei szerint állítják elő. A termékeket több úton-módon értékesítik. Néhány gombakészítmény megtalálható a marosvásárhelyi és a kolozsvári Petry-üzletek polcain. Laskagombából készült savanyúságot nagyobb mennyiségben több brassói vendéglőnek szállítanak, emellett előzetes egyeztetés alapján piacokon (például a marosvásárhelyi Kövesdombon) forgalmazzák termékeiket.