hétfő, május 21, 2018

Így viselkedj!

Mosolyogva, ismerősökként köszöntjük egymást Márton Csilla tanárnővel.

– Újra együtt? – kérdezi.

– Újra kilencedikes osztályfőnök? – kérdezzük vissza.

Így aztán már nem is tudjuk, valójában az újrakezdéséről vagy inkább a folytatásáról van szó annak az „Így viselkedj!” elnevezésű illemtani vetélkedőnek, amit első alkalommal a refisekhez vittünk be a Lorántffy Zsuzsanna Kulturális Egyesület nevében.

Újrakezdéséről mindenképpen, ha az oszival való együttműködésről beszélünk, hisz ő azóta, hogy először találkoztunk, idén egy újabb kilencedikkel kezdte az évet, de ugyanakkor folytatásáról is annak a programnak, amit jómagam kezdeményezésére és annak kidolgozása után egyesületünk elindított ezelőtt 5 évvel, hisz azóta is folyamatosan jelen vagyunk a mindenkori kilencedik osztályokban.

Annak idején kezdeményezésünket őszinte lelkesedéssel fogadta, azonnal mellénk állt Márton Csilla osztályfőnöknő, és együtt vártuk kíváncsian a diákok véleményét. Hisz programunkkal őket szólítottuk meg, nekik akartunk segítséget nyújtani az illemtani kérdésekben való elméleti és gyakorlati eligazodáshoz. Nem csalódtunk, mert a fiatalok mindenre fogékonyak. Még az illemtani szabályok megismerése iránt is! Valóban érdekelte őket mindaz, amit elmondtunk, amit a gyakorlatban meg is mutattunk.

Felbátorodva a sikereken, az évek folyamán lassan bevittük a vetélkedőt a művészeti líceumba, a tavalytól már a katolikus gimnáziumba is, idén pedig a Bolyai líceumot vettük be a csapatba. Mindenhol szívesen fogadtak igazgatók, osztályfőnökök, diákok.

A vetélkedő során a diákok nemcsak hogy színinövendékekkel/színészekkel közösen rögtönözve játszanak el konkrét viselkedési szabályokat, de a második fordulóra ők maguk is készülnek és előadnak különböző élethelyzeteket, gyűjtenek illemtanhoz kötődő közmondásokat.

 Az időzítéseknél igyekszünk persze elkerülni a dolgozatírások periódusát. Így aztán vetélkedőink időszakát általában egybeejtjük az Iskola másként héttel, ami viszont sokszor közelít a gólyabálokéihoz.

Van alkalmunk látni a diákok izgatott készülődését. Hol bálra, hol kirándulásra. Ilyenkor mindenki ezekről a bálokról/kirándulásokról beszél, ezekre készül. Az izgalom rendszerint átragad ránk is.

A diákok kipróbálhatják magukat ,,élesben” ezeken a gólyabálokon, hisz azonnal alkalmazásra kerülhetnek a viselkedési szabályok például tánc közben, társaságban, bálokon. De élőben alkalmazhatják azokat az illemtani szabályokat is, amelyeket a kirándulásokon a múzeumok, templomok látogatásakor vagy a szálláshelyeken illik betartani.

Támogatóinknak köszönhetően a legjobb csapatokat minden alkalommal díjaztuk is, de egy kis édességgel persze minden résztvevőnek kedveskedtünk.

 Lassan végéhez értünk az ebben az évben is megszervezett vetélkedősorozatunknak. A második fordulóban utolsónak a refisekhez mentünk. Búcsúzáskor már csak odakacsintottunk Csillának: – akkor 4 év múlva ismét kilencedikesek leszünk…?

Fogarasiné Bereczki Irma