hétfő, április 23, 2018

Évek óta hiába kérik a védőkorlát felszerelését

Balesetveszélyes kanyar Havadtőn
Fotó: Nagy Tibor (archív)

Évek óta hiába várják a havadtői lakosok, hogy az Országos Útügyi Vállalat végre felszerelje a védőkorlátot a forgalmas úttestre, a balesetveszélyes kanyarba. A főúton lévő házak lakói nem érzik magukat biztonságban, attól tartanak, bármikor otthonukba csapódhat egy úttestről kisiklott teherjármű, ahogyan négy évvel ezelőtt is történt. 

Immár több mint négy éve, hogy beszámoltunk arról a közúti balesetről, ami Havadtőn, az A13-as országút mentén lakó Sándor család otthonát tönkretette. Egy gépkocsivezető a kanyarban a nagy sebesség miatt átsodródott a szemközti sávra, és frontálisan ütközött egy kamionnal. A balesetben a személygépkocsi vezetője életét vesztette, az úttestről kisiklott, áruval megpakolt több tíz tonnás teherautó pedig a házuknak csapódott. Személyi sérülés szerencsére nem történt, viszont tönkrement a ház fala, a kerítés, valamint a ház előtt parkoló gépkocsi. A becsapódás nyomán egy gázcső is megrongálódott, és fennállt a veszély, hogy levegőbe repül a család otthona. A biztosító végül megtérítette a kárt, viszont az ottlakók továbbra sem érzik magukat biztonságban, attól tartanak, hogy bármelyik pillanatban megismétlődhet a baleset. 

A napokban ismét lapunkhoz fordult Sándor Teréz havadtői olvasónk, aki elkeseredésének adott hangot, hogy kérésük évek óta süket fülekre talál. Az utóbbi években többször is átiratban fordultak az Országos Útügyi Vállalat brassói kirendeltségéhez, amelynek az ügykezelésében áll a szóban forgó útszakasz, és kérték, hogy a balesetveszélyes kanyarban szereljenek új védőkorlátot az évekkel ezelőtt tönkrement helyébe, illetve ezen a szakaszon korlátozzák a sebességhatárt 30 km/h-ra, viszont semmi sem történt az ügyben. Ez a szakasz nagyon forgalmas, az itt áthaladó járművek, kamionok nagy sebességgel közlekednek, a házak pedig nagyon közel vannak az úttesthez, így bármikor bekövetkezhet egy újabb becsapódás, és a védőkorlát valamelyest enyhítené az ütközést. 

Néhány éve, a balesetet követően, lapunk is érdeklődött az Országos Útügyi Vállalat brassói regionális fiókjánál a havadői probléma kapcsán, és a sajtószóvivő azt nyilatkozta, a lakók forduljanak írásban a brassói kirendeltséghez, ennek nyomán szakembereket küldenek ki a helyszínre, hogy 

a helyszíni szemle, illetve a rendőrségi statisztika alapján felmérjék, valóban van-e balesetveszély, és indokolt-e a védőkorlátok felszerelése. 

Varga József, Gyulakuta község polgármestere kifejtette, néhány éve az önkormányzat is átiratban fordult az országos útügyhoz, amelyben kérték a védőkorlát felszerelését és a sebességkorlátozást, ám levelükre még válasz sem érkezett. 

Lapunk megkeresésére Császár Károly Maros megyei szenátor elmondta, tudomása van a problémáról, és megígéri, hogy benyújt egy kérelmet az Országos Útügyi Vállalathoz, hogy megtudakolja, mennyire vannak tisztában ezzel a helyzettel, és milyen intézkedéseket tudnának hozni. A válaszuk függvényében következnek majd a további lépések – áll a szenátor lapunkhoz eljuttatott válaszában.